Újraválasztották eddigi államfőjüket a finnek

Nagy arányú, első fordulós győzelmet aratott a vasárnapi finn elnökválasztáson Sauli Niinistö hivatalban lévő államfő, miután a választók között kedvező visszhangra talált kampánya, amelyben ügyesen egyensúlyozott a szomszédos Oroszországhoz és az Egyesült Államok vezette észak-atlanti szövetséghez fűződő viszony kérdésében.

A voksok teljes összeszámlálása alapján a szavazók 62,7 százaléka támogatta Niinistőt – közölte a választási bizottság, hozzátéve, hogy legközelebbi riválisának, a zöldpárti Pekka Haavistónak – aki már 2012-ben Niinistö legfőbb ellenfele volt – a szavazatok csupán 12,4 százalékát sikerült megszereznie.

„Nagyon meglepett ez a nagy arányú támogatás. Komolyan meg kell fontolnom, hogyan válhatók méltóvá erre” – mondta újságíróknak a 69 éves, független jelöltként induló konzervatív államfő.

„Nem áll szándékomban változtatásokat végrehajtani csupán a változtatás kedvéért. Minden kétségen felül szorosan figyelemmel kísérem majd, hogy mi történik Finnországon kívül, világszerte, és ha szükséges bizonyosan reagálni fogunk rá” – tette hozzá.

Helsinki, 2018. január 28. Sauli Niinistö finn államfõ, miután a szavazatok 64,4 százalékának elnyerésével megnyerte a finn elnökválasztás elsõ fordulóját Helsinkiben 2018. január 28-án.  (MTI/AP/Jussi Nukari/Lehtikuva)

Helsinki, 2018. január 28.
Sauli Niinistö finn államfő, miután a szavazatok 64,4 százalékának elnyerésével megnyerte a finn elnökválasztás első fordulóját Helsinkiben 2018. január 28-án. (MTI/AP/Jussi Nukari/Lehtikuva)

A közvetlenül választott finn államfő szerepe jelképes, de beleszólása van a külpolitika alakításába.

Az EU-párti Niinistö az első politikus, aki első fordulós elnökválasztási győzelmet aratott, amióta 1994-ben megváltozott a finn választási törvény, és az államfőt közvetlenül választják. Már a voksolás előtt is ő tűnt az egyértelmű esélyesnek, hiszen népszerűsége töretlen volt az elmúlt években.

Az euroszkeptikus, populista-nacionalista Finnek Pártjának politikusa, Laura Huhtasaari mindössze 6,9 százalék, míg a függetlenként induló Paavo Väyrynen 6,2 százalék szavazatot kapott 69,9 részvételi arány mellett.

Forrás: MTI/dpa/AP/APA

Friss hírek