Az YPG rakétákkal válaszol a török offenzívára

Két rakéta csapódott szerdán az észak-szíriai Afrín kerületből a határhoz közeli török Kilis város központjába, egy ember meghalt, tizenhárman megsebesültek – jelentette az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló szerint az egyik rakéta épp az esti muzulmán ima közben a település 1682-ben épült, történelmi dzsámijába csapódott, a másik 100 méterrel távolabb egy házat talált el. A török tüzérség azonnal heves válaszlövéseket adott le azokra az afríni pontokra, ahonnan a rakétákat feltételezhetően kilőtték.

Kilis, 2018. január 21. Török civilek nézik a szíriai kurd fegyveresek által kilőtt rakéták okozta pusztítást a szíriai határ mentén levő Kilis városban 2018. január 21-ra virradóra. A török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. (MTI/AP/DHA/Can Erok)

Kilis, 2018. január 21.
Török civilek nézik a szíriai kurd fegyveresek által kilőtt rakéták okozta pusztítást a szíriai határ mentén levő Kilis városban 2018. január 21-ra virradóra. A török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. (MTI/AP/DHA/Can Erok)

Az utóbbi napokban rendszeresek a hasonló incidensek a környéken, miután a török haderő szombaton nagyszabású légi és szárazföldi hadműveletet indított az Afrínt ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen ellen. Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) hasonló terrorszervezetnek tartja az YPG-t, ugyanakkor a kurd milícia Washington egyik fő szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban.

Az YPG a török offenzívára válaszul időről időre rakétákat és aknagránátokat lő át török területekre.

Kilis, 2018. január 21. Férfiak a szíriai Afrín körzetből indított rakétatámadásban megrongálódott épületek egyike előtt a dél-törökországi Kilis határvárosban 2018. január 21-én.(MTI/EPA/Sedat Suna)

Kilis, 2018. január 21.
Férfiak a szíriai Afrín körzetből indított rakétatámadásban megrongálódott épületek egyike előtt a dél-törökországi Kilis határvárosban 2018. január 21-én.(MTI/EPA/Sedat Suna)

A dél-törökországi Reyhanli városába szombat óta eddig 11 rakéta csapódott, aminek következtében egy szíriai állampolgár életét vesztette, 47-en pedig megsebesültek. Kilis városába szerdát megelőzőleg négy rakéta csapódott már be, megsebesítve hét embert.

Forrás: MTI

Friss hírek