Litvánia szigorítja az orosz és fehérorosz határon a belépést

Litvánia január 1-jétől megszigorítja a határövezetbe való belépést az oroszországi Kalinyingrádi területtel és Fehéroroszországgal közös határán – jelentette be kedden a balti állam határőrségének parancsnoka.

“A határövezetbe történő belépés szigorítása egyike az Európai Unió külső határai őrizetének megerősítésére irányuló intézkedéseknek” – mondta Renatas Pozela. A tábornok szerint a határövezet a határtérség legkényesebb területe, ahol a törvény különleges követelményeket ír elő. A biztonság érdekében ezeket a követelményeket szigorítják, miután jelenleg gyakorlatilag bárki korlátozás nélkül beléphet a határövezetbe. A határövezet szélességét minden esetben egyénileg állapítják meg, a szélessége 50 métertől pár kilométerig váltakozhat.

Január 1-jétől a határőrség külön engedélyével tartózkodhatnak a határövezetben az ott lakók, illetve ott ingatlannal rendelkezők, a hozzájuk vendégségbe látogatók, az ott található idegenforgalmi látványosságok, illetve temetők látogatói. A határövezetben található vízfelületek pihenés, illetve horgászat céljából történő igénybevételéhez a határőrség 14 euró (mintegy 4000 forint) díjat szab ki.

A határövezetekre vonatkozó szabályokat megsértőkre a hatóságok 90 euró (28 ezer forint), az ismételt elkövetőkre pedig 170 euró (53 ezer forint) büntetést szabnak ki.

Az orosz-litván határ (Litvánia csak a Kalinyigrádi területtel határos) 294,4 kilométer hosszú, ebből 235,7 kilométer szárazföldön vagy litvániai vízpartokon, 18,5 kilométer a Kur-öbölben, 22,2 kilométer pedig a Balti tengeren húzódik. A litván-fehérorosz határ hossza 679 kilométer.

Korábban írtuk: Litvánia kerítést épít az orosz határszakaszon

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Biden sakkozna az üzemanyagadóval

Joe Biden amerikai elnök szerdán arra kérte az amerikai kongresszust, hogy 3 hónapra függessze fel az üzemanyagokra kivetett szövetségi adót, amivel a Fehér Ház a magas inflációt igyekszik letörni, valamint azt kívánja demonstrálni, hogy az amerikai kormány figyel az emelkedő árak családi költségvetésekre gyakorolt negatív hatására - jelentette a The Washington Post című amerikai napilap szerdán.

Read More »

Újra 13 ezer pont alatt jár a DAX

A DE30 legutóbbi próbálkozása a csökkenő trend megtörésére nem járt sikerrel, a hangulatromlás oka ismét a recessziótól való félelem. Jerome Powell, a Fed elnöke ma az amerikai szenátus előtt fog beszélni féléves meghallgatása keretében.

Read More »