Szaúdi-amerikai lehetett a húszi lázadók elleni legújabb légicsapás

Légicsapás érte Szanaában a húszi lázadók által ellenőrzött jemeni állami televízió épületét, a szombatra virradó éjjel végrehajtott támadásban négy ember meghalt – jelentette a lázadók egyik médiuma, a szaúdi vezetésű nemzetközi katonai koalíciónak tulajdonítva a légicsapást.

A síita húszi lázadók által működtetett el-Maszira televízió szerint a szaúdi-amerikai ellenség által elkövetett bombázás, amelynek célpontja a Yemen TV-csatorna székháza volt, négy ember halálát okozta. Az áldozatok az épület biztonsági őrei voltak. „Ez nem egy harcállás, itt nincsenek fegyverek. Ebben az épületben csak a biztonsági őrök tartózkodtak” – mondta el a biztonságiak vezetője, aki maga is megsebesült a támadásban.

A húszi lázadók megszilárdították a jemeni főváros, Szanaa feletti ellenőrzésüket, miután a hét elején meggyilkolták korábbi szövetségesüket, Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnököt és elűzték a hozzá hű erőket. A lázadók egyebek közt több szanaai tévéállomást is az ellenőrzésük alá vontak, és börtönbe vetettek több mint negyven újságírót és televíziós dolgozót. A helyi újságíró-szervezet e visszaélések leállítását és a bebörtönzött újságírók szabadon bocsátását követelte.

Szanaa, 2017. december 5. A jemeni síita húszi lázadók férfi (b) és női támogatói megmozdulást tartanak a fővárosban, Szanaában 2017. december 5-én, Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök meggyilkolásának másnapján. Az Irán támogatását élvező húszi lázadók ezen a napon a volt elnök unokaöccsével, Tárik Mohammed Abdullah Száleh parancsnokkal is végeztek. Szanaában a rendkívül rossz biztonsági helyzetre tekintettel több nemzetközi segélyszervezet felfüggesztette tevékenységét. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Szanaa, 2017. december 5.
A jemeni síita húszi lázadók férfi (b) és női támogatói megmozdulást tartanak a fővárosban, Szanaában 2017. december 5-én, Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök meggyilkolásának másnapján. Az Irán támogatását élvező húszi lázadók ezen a napon a volt elnök unokaöccsével, Tárik Mohammed Abdullah Száleh parancsnokkal is végeztek. Szanaában a rendkívül rossz biztonsági helyzetre tekintettel több nemzetközi segélyszervezet felfüggesztette tevékenységét. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Néhány nappal meggyilkolása előtt Száleh közeledni próbált Szaúd-Arábiához, amely haderejével 2015 óta avatkozik be a jemeni polgárháborúba a húszi lázadókkal szemben, a kormányhoz hű erők oldalán. Rijád regionális ellenségének, Teheránnak a kezét látja a húszi lázadás mögött, az iráni vezetés azonban tagadja, hogy a húszikat fegyverrel támogatná.

A Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció rendszeresen hajt végre légicsapásokat Jemenben, s nemrég fokozta az ország kikötőinek és reptereinek 2015 óta fenntartott blokádját, miközben az ország az ENSZ szerint „a világ legsúlyosabb humanitárius válságát” éli át.

A héten Donald Trump amerikai elnök is arra szólította fel Rijádot, hogy haladéktalanul oldja fel Jemen blokádját, és biztosítsa a lakosságnak szánt nemzetközi segélyszállítmányok célba juttatását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »