Jövőre emelkedhet a Brent olaj ára

A Világbank szerdán nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti átlagára jövőre 56 dollárra nő az idei 53 dollárról. Az áremelkedésben ugyanúgy szerepet játszik a kereslet növekedése, mint az OPEC és a kartellen kívüli több olajexportáló ország önként vállalt termeléscsökkentése.

A Világbank ugyanakkor rámutatott arra, hogy a jövő évi árat néhány kockázati tényező veszélyeztetheti. Ezek egyike például az, hogy a belpolitikai helyzet romlása miatt egy időre visszaeshet az iraki, a líbiai, a nigériai vagy a nicaraguai olajexport.

A jövő évi árat továbbá az is befolyásolhatja, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelő országok képviselői között csütörtökön Bécsben milyen megállapodás születik a jövő évi olajtermelésről. Amennyiben arról határoznak, hogy jelentősebben visszafogják a termelésüket, akkor annak komoly áremelő hatása lenne. Abban az esetben viszont, ha a csütörtöki megbeszélés megállapodás nélkül érne véget, az lenyomná az olajárat.

Az idén januártól Szaúd-Arábia vezetésével az OPEC 14 tagja, és az egyezményhez csatlakozott tíz kartellen kívüli olajtermelő ország kitermelésének napi 1,8 millió hordós csökkentésében állapodott meg azért, hogy az olaj ára emelkedjen. A termelést napi 32,5 millió hordóban korlátozó egyezmény hatálya jövő márciusig tart.

A csütörtökön Bécsben nyíló értekezletnek az az egyetlen témája, hogy a jövő év március végéig tartó termeléscsökkentési megállapodást fenntartsák-e a jövő év végéig vagy sem.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok közös bizottsága kedden ugyan a termelés év elejétől érvényes csökkentésének jövő év végéig történő meghosszabbítását ajánlotta a csütörtöki ülés résztvevőinek, de azzal az opcióval, hogy ezt a döntést júniusban felül lehet vizsgálni.

Szerdán, röviddel 12 óra után a Brent olajfajta hordónkénti ára 56 cent (0,89 százalék) csökkenéssel 62,68 dolláron állt.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »