Black Friday-re időzítették sztrájkjukat az Amazon olaszországi dolgozói

Emberségesebb munkafeltételeket és jobb bérezést követelnek maguknak az Amazon internetes kereskedelmi óriás olaszországi dolgozói, akik a Black Friday napjára 24 órás sztrájkot hirdettek, megbénítva az akciós vásárlási nap rendeléseit.

Az Emilia-Romagna tartományban, Piacenza városa közelében található Amazon-elosztóközpont mintegy 4000 dolgozója tart munkabeszüntetést a november 25-i reggeli turnus kezdetéig. A cég európai központjában ezerhatszázan dolgoznak.

A sztrájkot a területi szolgáltatási és kereskedelmi munkavállalók szakszervezetei hirdették meg emberségesebb munkakörülményeket és jobb bérfeltételeket követelve a szerintük kizsákmányolt dolgozóknak. „A sztrájkkal nem az a célunk, hogy anyagi kárt okozzunk a vállalatnak, figyelemfelkeltésnek szánjuk a munkabeszüntetést” – nyilatkozta Francesca Benedetti a Fisascat Cisl ágazati szakszervezet képviselője. Hangsúlyozta, hogy az Amazon Italia központjában a dolgozók átlagban három évet „bírnak ki hatalmas fizikai erőfeszítéssel”. A szakszervezeti képviselő szerint gyakori az egy hónapon át szünet nélküli éjszakai turnusban végzett munka is. A sztrájkon túl a dolgozók az év végéig beszüntetik túlórateljesítést is.

Az Amazon közleményben hangsúlyozta, hogy dolgozói bérezése magasan kiemelkedik a logisztikai ágazatban. A vállalat kiemelte, hogy figyelmet szentel a társadalmi felekkel való párbeszédnek, és bátorítja dolgozóit a párbeszédre a problémák megoldására.

Az Olaszországba néhány évvel ezelőtt bevezetett Black Friday napján az olaszok tavaly 600 millió eurót költöttek csak internetes rendelésekre. Az idén az összeg meghaladhatja a 800 milliót.

Kapcsolódó cikkünk: Az Amazonra is lecsapott az Európai Bizottság

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »