A világ atomhatalmai fejlesztik bombáikat, de arzenáljaikat csökkentik

Az atomhatalmak párhuzamosan csökkentik és korszerűsítik nukleáris arzenáljukat, a nukleáris fegyverkezésre fordított összegek globális szintje pedig emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – állapította meg hétfői jelentésében a világ országainak fegyverkezését tanulmányozó Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

Ezek az államok „a belátható jövőben nem fognak készen állni” arra, hogy feladják nukleáris fegyvereiket – jegyzi meg a SIPRI, amelynek adatai szerint a nukleáris fegyverekkel rendelkező összes ország korszerűsíti atomfegyvereit.

A világ összes atomfegyverének körülbelül 93 százalékát két ország, az Egyesült Államok és Oroszország birtokolja. A két nagyhatalom összesen 13 800 nukleáris fegyverrel rendelkezik. A SIPRI szerint további hét ország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea további 1135 atomfegyvert birtokol, így a nukleáris fegyverek száma világszerte 14 935, ami 460-nal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

A jelentés kiemeli, hogy az Egyesült Államok új vezetése folytatja elődje korszerűsítési programját, amelynek keretében Washington 2026-ig várhatóan 400 milliárd dollárt fordít majd nukleáris fegyverei korszerűsítésére.

A SIPRI említést tesz arról is, hogy Észak-Koreának feltehetően a korábbiaknál több, 10-20 robbanótöltet előállításához elegendő hasadóanyag lehet a birtokában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/dpa/APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »