Kína végre bekerült az MSCI kosarába

Beemelt kínai belső piacon forgó, A-osztályú részvényeket a világ feltörekvő részvénypiacainak árfolyam-alakulását mérő indexébe az MSCI, Argentína viszont nem került vissza a fejlődő Európa, Délkelet-Ázsia és Latin-Amerika részvénypiacainak teljesítményét tükröző mutatóba. A Morgan Stanley Capital International (MSCI), a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója kedd este jelentette be a feszült figyelemmel várt döntéseit.

Kína az előző három évben rendre elbukott ezen a vizsgán, így most fontos előrelépést tett a pekingi kormány, amely igyekszik szorosabban integrálni a kínai piacokat és devizát a globális pénzügyi rendszerbe.

Az MSCI-indexek a világ legelfogadottabb benchmarkjai, amelyeket viszonyítási alapként fogadnak el a különböző befektetési alapok, és saját portfólióikkal követnek. A feltörekvő piaci indexben (Emerging Markets Index/EM-index) jelenleg 23 ország 830 vállalata szerepel, köztük is a legnagyobb, 28 százalékos súllyal olyan, külföldi tőzsdéken is jegyzett kínai társaságok, mint az olaj- és gázipari óriás PetroChina és az internetes kiskereskedelmi portál Alibaba.

Az MSCI bejelentése szerint 222 nagy kapitalizációjú kínai vállalat jüanban denominált A-osztályú részvényeit veszi be az EM-indexbe egy kétlépcsős, 2018 májusban kezdődő folyamatban. A részvények súlya 0,73 százalékot tesz ki a mutatóban. A jövőben további hasonló részvények is bekerülhetnek az EM-indexbe, ha a kínai hatóságok tovább liberalizálják a kereskedést.

Elemzők szerint az, hogy a kínai A-osztályú részvények bekerültek az MSCI feltörekvő piaci indexébe, tíz év alatt akár 400 milliárd dolláros tőkebevonást is eredményezhet a szárazföldi kínai tőzsdéken. Az EM-indexben a kínai részvények súlya akár 40 százalékra is emelkedhet a jövőben.

Az MSCI döntött arról is, hogy elkezd számolni egy sor ideiglenes mutatót a 23 fejlett, illetve 23 feltörekvő gazdaság tőzsdei árfolyammutatóiból képzett, piaci tőkeértékkel súlyozott, a kínai belső piacon forgó, A-osztályú részvényeket is tartalmazó ACWI teljesítményindex (All Country World Index/ACWI) részeként. Ezek a mutatók arra szolgálnak, hogy irányt mutassanak a befektetőknek az A-osztályú kínai részvények felvételéhez a portfóliójukba. Az MSCI már szerdán elindítja az EM-indexbe beválogatott 222 részvény teljesítményét tükröző mutatót (MSCI China A International Large Cap Provisional Index), amelyeket további globális és regionális indexek – köztük az MSCI China és az MSCI Emerging Markets Provisional Indexes – bevezetése követ.

Sanghajban és Sencsenben csak enyhén emelkedtek az irányadó tőzsdeindexek az MSCI döntésére, mivel brókerek szerint már beárazták a kedvező fordulatot. A hongkongi tőzsdének viszont csapást jelentett a hír, mert fokozta azokat az aggodalmakat, hogy egy egyre inkább nyitott és nemzetközileg elismert kínai piac azt a veszélyt hordozza magában, hogy gyengül Hongkong szerepe, mint a Kínával kapcsolatos befektetések célállomása.

Számos befektetőt viszont meglepett az a döntés, hogy az MSCI nem emelte vissza Argentínát a határpiacok kategóriájából a feltörekvő piacok közé. A dél-amerikai országot 2009-ben, a devizakorlátozások bevezetése után minősítette vissza az MSCI, amely szerint még hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy visszafordíthatatlanná váljanak a piacokhoz való szabad hozzáférést biztosító, a közelmúltban bevezetett intézkedések. Az MSCI jövőre ismét megvizsgálja Argentína átminősítésének lehetőségét.

Az amerikai szolgáltató egyúttal bejelentette azt is, hogy elindítja a konzultációt nemzetközi intézményi befektetőkkel a szaúd-arábiai részvénypiac beemelésének lehetőségéről a feltörekvő piaci indexébe.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »