Túl olcsó lett a Bombardier gépe, perel a Boeing

A Boeing gyanúja szerint a kanadai repülőgépgyártó állami támogatások segítségével, a gyártási ár alatt árulja C-szériás gépeit, ezért panaszt tett az amerikai Kereskedelmi Minisztériumnál – a Bombardier elutasítja a vádakat.

A Bombardier nemrég 75 darab új C-szériás gépet adott el a Delta Airlines-nak, darabonként 19,6 millió dollárért, ami a Boeing gyanúja szerint jóval alacsonyabb, mint a gépek tényleges előállítási költsége.

Ha a Bombardier hivatalos listaáraihoz hasonlítjuk a Delta által kifizetett nem egészen 20 millió dolláros összeget, akkor valóban nagy különbséget látunk, a C-széria kisebb, 108 és 133 férőhely között konfigurálható, CS-100 néven futó gépének listaára 79,5 millió dollár, a nagyobb, 130-160 üléses CS-300 pedig 89,5 millió dolláros listaáron érhető el.

Bombardier C-sorozat

Összehasonlításképpen, a 737-700-as Boeing gép listaára 80,6 millió dollár, míg a 737-800-as 96 millió dollárba kerülne, kedvezmények nélkül. A repülőgépek piacán azonban általános a legalább 30-40%-os kedvezmény, a nagy légitársaságok pedig több gép vásárlása esetén még ennél is nagyobb diszkontokat tudnak elérni.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium felvette a Boeing panaszát és nyomozást indít az ügyben, de a Bombardier elnöke, Fred Cromer magabiztos, szerinte győztesen kerülnek ki a csatából.

„Úgy gondolom, az iparágban dolgozó legtöbb ember úgy tekint erre a vádra, mint egy támadásra az innovációval szemben. Egy specifikus piacot szolgálunk ki, ami a 100-150 fős férőhelyes gépek piaca. A  Boeing nem gyárt 100 fős gépeket, így az az érdekük, hogy rábeszéljék a légitársaságokat a nagyobb gépek vásárlására.”

A Bombardier szerint a piac elkezdett erősen érdeklődni az új CS100-as és CS300-as gépek iránt, miután a Swiss Air és az Air Baltic kötelékeiben már egy éve szolgálnak a típusok és mind a pilóták, mind az utasok részéről pozitív visszajelzések érkeztek.

Idén ősszel a Korean Airlines is megkapja a korábban rendelt tíz darab CS-300-asát, így a koreai lesz a harmadik légitársaság, amelyik üzembe állítja az új C-sorozatos gépeket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek