Ankara beavatkozhat a Rakka visszafoglalására indított hadműveletbe

A Washington vezette szövetségesek által támogatott arab-kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szervezet megkezdte a hadműveletet Rakka visszafoglalására az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől – erősítette meg kedden az SDF.

Először a szíriai harcokat figyelemmel kísérő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet közölte kedd délelőtt, hogy az SDF támadást indított hajnalban az IÁ szíriai fellegvárának számító város keleti részén található al-Maslab körzet, illetve a 17. hadosztály bázisa ellen a város északi peremén. A rohamot éjszakai légicsapások előzték meg, amelyekben egyes források szerint tizenketten, más források szerint huszonegyen vesztették életüket. Az áldozatok között nők és gyerekek is vannak. „Elérték a várost, de nem hatoltak be egy épületbe sem” – mondta el Rami Abdel Rahman, a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH igazgatója.

A demokratikus erők szóvivője, Talal Szilo a Reuters hírügynökségnek telefonon úgy nyilatkozott, hogy már hétfőn elkezdődött a hadművelet, és az SDF katonái a város északi, keleti és nyugati részén indítottak támadást. Az SDF a nap folyamán sajtótájékoztatót tart erről.

A felkelők heves harcokra számítanak, mert Szilo szerint „az Iszlám Állam dzsihadistái akár életük árán is megvédik úgynevezett fővárosukat”. A SANA szíriai állami hírügynökség úgy tudja, hogy számos család csónakokon menekül az Eufráteszen át a közelgő ütközet elől.

A terrorszervezet 2014-ben foglalta el Rakkát a szíriai ellenzéktől, amely azóta a Nyugat ellen irányuló támadások műveleti központja volt. Az SDF november óta azon dolgozott, hogy ostromgyűrűbe zárja a várost.

A rakkai ostrom célja, hogy tovább növelje a nyomást az Iszlám Államon, amely az iraki Moszulból is csaknem teljesen kiszorult, illetve Szíria-szerte visszavonulásra kényszerült. „A koalíciónak jelentős szerepe van a műveletek sikerében” – hangsúlyozta Szilo.

Stephen Townsend, a koalíciós erők főparancsnoka keddi közleményében azt írta: hosszú és kemény küzdelem várható Rakkáért, amelynek célja, hogy végső csapást mérjen az Iszlám Államnak mint területtel rendelkező kalifátusnak az eszméjére.

Az Egyesült Államok vezette koalíció úgy tudja, hogy 3-4 ezer dzsihadista sáncolhatta el magát a török határtól mintegy 90 kilométerre található Rakkában. Washington kedden közölte, hogy megkezdte a fegyverek kiosztását a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia rakkai műveletekben részt vevő harcosainak, ami Törökország nemtetszésébe ütközött. Ankara nem nézi jó szemmel a kurd erők terjeszkedését határa közelében, és a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartja az YPG-t.

Szükség esetén Ankara beavatkozik a hadműveletbe

Ha Törökország biztonsága számára fenyegetést jelent az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai fellegvárának felszabadítását célzó rakkai hadművelet vagy bármilyen konfliktus a régióban, Ankara azonnal megteszi a szükséges válaszlépést – jelentette ki Binali Yildirim török miniszterelnök kedden a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Yildirim felszólalásában kifejtette: Rakka ostromát az Egyesült Államok az arab-kurd Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) támogatva indította meg, mely utóbbi fő erejét az Ankara által terrorszervezetnek tekintett kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia alkotja. Mint fogalmazott: Washington arra számít, hogy az IÁ-t egy másik terrorszervezet együttműködésével meg tudja semmisíteni. Ankara soha nem fogja hagyni, hogy Törökország lássa ennek a kárát – szögezte le Yildirim.

A kormányfő nyomatékosította: bárhonnan is fenyegesse Törökországot a terrorizmus, Ankara azonnal beavatkozik. A török vezetés figyeli az eseményeket, és meghozza a szükséges óvintézkedéseket – tette hozzá.

Törökország nehezményezi, hogy Donald Trump amerikai elnök május elején jóváhagyta a fegyverszállításokat az SDF számára a rakkai offenzíva előtt. A döntésen a múlt hónap közepén Washingtonba látogató Recep Tayyip Erdogan török elnök sem tudott változtatni. Erdogan szerint az YPG-nek nyújtott fegyveres segítség is egyike azon folyamatoknak, amelyeket az előző amerikai kormány hagyott hátra.

Ankara attól tart, hogy a szíriai kurdok az amerikai fegyvereket akár Törökországgal szemben is felhasználhatják, a szállítmányok a Délkelet-Törökországban 1984 óta szakadár felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) kerülhetnek, ami felélénkítené a kurd függetlenedési törekvéseket.

A PKK-t Washington és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti, de az SDF-et és benne az YPG-t – a kurd milicisták képzettségére és létszámára hivatkozva – az Egyesült Államok a leghatékonyabb szövetségesének tartja a szélsőséges IÁ elleni harcban.

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP/Hszinhua

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »