Egyelőre nem sikersztori a Snapchat, lesznek még buktatók

A tegnap publikált első Snapchat gyorsjelentésre 21%-ot zuhant az árfolyam, de nyárra is maradt még izgalom, a cég ugyanis részvényekkel fizette ki dolgozóit, melyek eladása júliusban indulhat meg.

A kifejezetten sikeres tőzsdei bevezetés után nagy reményekkel indult a Snapchat tőzsdei pályafutása és a 17 dolláros kibocsátási árról hamar a 20-23 dolláros sávba emelkedett a papír, amit mindeddig tartani is tudott. Most azonban nyilvánosságra hozták az első – immár nyilvános tőzsdei cégként publikált – negyedéves gyorsjelentést és bizony akadtak benne negatív meglepetések.

A társaság például 2 milliárd dollárt költött munkatársainak részvényekkel történő javadalmazására, ebből 750 millió dollárt a vezérigazgató Evan Spiegel kapott, bónuszként azért, hogy tőzsdére vitte a céget.

A munkatársak úgy kaptak részvényeket, hogy azokat a kibocsátás idejétől számítva bizonyos ideig nem adhatják el, így 150 nap, 180 nap és 1 év után jelenhet meg a piacon addicionális részvénymennyiség, ami természetesen eladói nyomást jelent majd.

Ennek mértéke akár komoly is lehet, a JP Morgan szerint július 31-től kezdődően összesen 1,2 milliárd darab Snapchat részvény szabadul fel, ami a jelenleg a piacon lévő mennyiségnek éppen a hatszorosa. Ez pedig azért veszélyes, mert a dolgozói részvények bekerülési értéke közelít a nullához, ebből adódóan akár jóval alacsonyabb piaci ár mellett is az értékesítés mellett dönthetnek a tulajdonosok.

A gyorsjelentés bevétel- és eredményadatai is vegyes képet mutattak. A vállalat árbevétele brutális módon, 286%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest és elérte a 150 millió dollárt, de így is elmaradt a 158 millió dolláros elemzői konszenzustól.

A teljes veszteség 2,2 milliárd dollár lett, aminek nagy részét a fent említett 2 milliárdos egyszeri tétel tette ki, de profitot nem sikerült termelni az egyszeri költségeket leszámítva sem, tehát az üzemi eredmény is negatív lett.

A felhasználók számának növekedése minimálisan elmaradt a várakozásoktól, a 167,3 milliós napi aktív felhasználót jelző becslés helyett 166 milliós lett a tényadat, azonban az előző év azonos időszakához képest ez így is 36%-os bővülést jelent.

A fentiek hatása a tegnapi 21,45%-os zuhanás, így a részvény ismét a márciusi kibocsátási ára körül forog. Az, hogy innen merre visz az út, leginkább attól függ, hogy az árbevétel meggyőző növekedését sikerül-e arra használni, hogy némi profitot is termeljen a cég a közeljövőben. A mai amerikai tőzsdenyitás előtt mindenesetre kissé korrigál az árfolyam, 2% körüli pluszban indulhat a kereskedés.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »