A szakmunkások száma alapján választanak telephelyet a vállalatok

Az iparvállalatok számára a megfelelően képzett szakmunkások rendelkezésre állása a legfontosabb telephely-választási szempont – állapítja meg a bécsi Wifo gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett tanulmánya.

A feldolgozóipari vállalatok körében végzett felmérésből kiderül, hogy a cégek számára sokkal fontosabb szempont megfelelően képzett szakmunkásokra szert tenni, mint diplomásokat vagy gyakornokokat felvenni.

A telephely-választási szempontok fontossági rangsorában a szakmunkások rendelkezésre állása megelőzi az adókedvezmények és az állami támogatások jelentőségét is – vonta le a felmérést tanulságát Jürgen Janger, a Wifo (Wirtschaftsforschungsinstitut) közgazdásza.

A felmérésben az iparvállalatok kétharmada fejezte ki igényét a munkaerő-piaci szakmunkáskínálat javítására, illetve a megkérdezettek közel fele tartaná szerencsésnek, ha könnyebben lehetne diplomásokat vagy gyakornokokat találni.

Üzletmenetük javítása legfontosabb gazdaságpolitikai feltételként a munkajogi liberalizációt jelölték meg a felmérésben megkérdezett vállalati vezetők, 92 százalékos arányban. Az adók és a közterhet csökkentését 88 százalékos arányban tartották kívánatosnak, míg a szakképzési rendszer javítását 82 százalékos arányban.

A Wifo felmérésének eredménye egybecseng az IHS, KMU Forschung és WPZ Research kutatóintézetek által hasonló témában korábban végzett felmérések megállapításaival, miszerint a vállalatok a kutatás-fejlesztési területeken 90 százalékban a szakképzett munkaerő rendelkezésre állását tekintik a legfontosabb telephely-választási szempontnak. Az adókedvezményeket 83 százalékuk tekinti lényegesnek, a közvetlen támogatást pedig 68 százalékuk.

Jürgen Janger a Wifo felmérésének eredménye alapján kiemelte, hogy a hazai vállalatok telephely-előnyének megóvása szempontjából mindenképpen a szakemberképzés a legfontosabb tényező, hiszen a vállalkozásoknak nyújtott támogatásokra bármelyik szomszédos ország bármikor rá tud licitálni. Az oktatási rendszerben szerzett előnyöket viszont nem olyan egyszerű lekörözni.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »