Négyhavi mélyponton a dollár Trump kudarca miatt

Négyhavi mélypontra csökkent a dollár árfolyama a vezető nemzetközi devizákhoz képest hétfőn annak nyomán, hogy Donald Trump amerikai elnök nem tudta keresztülvinni a kongresszuson az új egészségügyi törvényt a múlt héten, így felerősödtek az aggodalmak az ígért infrastrukturális beruházások kilátásait illetően.

A tavalyi választási kampányban Trump egyik legfontosabb ígérete az volt, hogy elnökként visszavonja a hivatalosan „megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvénynek” (Affordable Care Act) hívott, de a köznyelvben csak Obamacare-nek nevezett egészségügyi reformot és helyette új egészségbiztosítási törvényt vezettet be.

Miközben a kongresszus mindkét házát a Republikánus Párt uralja, a képviselőházban az elfogadáshoz szükséges többség híján nem is engedték szavazásra, hanem az új törvény javaslatát pénteken visszavonták. Nagy kudarc ez egy republikánus elnöknek, és fokozta a kételyeket az iránt, hogy Donald Trump képes lesz nagyszabású adócsökkentési és költségvetési élénkítési terveit valóra váltani.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A dollárindex – a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató – napi mélypontján 0,5 százalékos mínuszban, 99,038 ponton állt hétfőn. Ilyen alacsony szintet legutóbb tavaly novemberben, a Trump váratlan győzelmével végződő elnökválasztás után három nappal mértek.

A hangulat gyors változását jól jelzi, hogy a dollár januárban volt a legerősebb. Akkor a dollárindex 104 pontra kúszott fel azokra a várakozásokra, hogy Trump elnöksége alatt erősebb lesz a gazdasági növekedés és felpörög az infláció az ígért gazdaságösztönző lépések eredményeként.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A dollár legnagyobb mértékben a jenhez képest gyengült, napi minimumán több mint 1 százalékos mínuszban, 110,12 jenen forgott, ami november 18. óta a leggyengébb árfolyam. Egy másik hagyományosan biztonságos menedéknek tekintett devizához, a svájci frankhoz képest négy és fél havi, míg az euróhoz képest három és fél havi mélypontra gyengült a dollár.

Egyes elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy a befektetők téves következtetésre juthatnak, ha az egészségügyi törvény kudarcát összefüggésbe hozzák egy sikeres gazdasági program esélyeivel. Bár széles körben osztják azt a nézetet, miszerint kisiklathatja Trump többi ígéretének megvalósítását az, hogy a képviselőházban nem tudták elfogadtatni az új egészségügyi törvényt, az RBC Capital Markets globális befektetési tanácsadó cég elemzői úgy látják, hogy a forgatókönyv éppen ellenkező előjelű lehet, azaz például az adóreform végrehajtása felgyorsulhat.

Az értéktőzsdéken is borús a hangulat: Ázsiában minden tőzsdeindex veszteségben zárt hétfőn, dél körül minden európai tőzsdén mínuszban, így például Frankfurtban 0,85 százalékos, Londonban 0,77 százalékos, Párizsban pedig 0,31 százalékos veszteségben álltak a mutatók, New Yorkban pedig 0,70-0,80 százalékos csökkenéssel nyithatnak az irányadó indexek. A dollár és a részvények árfolyamának csökkenésével párhuzamosan esett az amerikai és az euróövezeti államkötvények hozama, miközben az arany ára egyhavi csúcsra emelkedett.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »