Erőn felül próbálják csökkenteni a kínai cégek adósságállományát

Időre van szükség ahhoz, hogy kezelhető szintre csökkentsék a kínai vállalatok túl magas adósságállományát – figyelmeztetett a kínai jegybank (PBOC) elnöke pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

Csou Hsziao-csuan közölte, hogy erőfeszítéseket tesznek az eladósodottság szintjének visszafogására, ideértve a legnagyobb adósságokkal küzdő vállalatok átszervezését és a felesleges ipari kapacitások leépítését. Megerősítette azokat a tavaly elhangzott ígéreteket, miszerint a bankok nem támogatják tovább a pénzügyileg életképtelen vállalatokat.

„Személy szerint úgy gondolom, hogy ez egy középtávú folyamat. Nagyon egyértelmű eredmények nem lesznek rövid távon, mivel az adósságállomány nagyon magas” – hangoztatta.

  • Növekvő kockázatok
A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) adatai szerint Kína vállalati adósságállománya a hazai össztermék (GDP) 169 százalékára rúg. Kína teljes adósságállománya tavaly a GDP 277 százalékára emelkedett a 2015-ben mért 254 százalékról.

Nemzetközi mércékkel mérve az adósságállomány „nagyon gyorsan” gyarapodott, és az eladósodottság kezelését célzó átfogó stratégia nélkül egyre inkább növekszik egy bankválság kirobbanásának vagy a gazdasági növekedés meredek visszaesésének, netán a kettőnek együtt a kockázata – figyelmeztetett tavaly a Nemzetközi Valutaalap.

A kínai vezetők azt ígérték, hogy idén megfékezik az eladósodottságból és az ingatlanárak túlzott emelkedéséből fakadó kockázatokat, miután évekig a hitelezés bővülése hajtotta a gazdaság növekedését, amely ütemének el kellett érnie a hivatalos célszámot. Sok elemző azonban kételkedik abban, hogy a kormányzat valóban elkezdi a potenciálisan fájdalmas reformokat, főleg ha a növekedés túlságosan lelassul.

A kínai vezetők a tavalyi 6,7 százalékos növekedés után az idei évre várható GDP-bővülés mértékét 6,5 százalékra mérsékelték, látszólag azzal a szándékkal, hogy nagyobb mozgásteret biztosítsanak a pénzügyi kockázatok kezelésére. A helyi kormányzatok már tettek intézkedéseket az ingatlanpiac hűtésére, ami bizonyos mértékig visszafogja a jelzáloghitelek növekedését, de még így is viszonylag gyors ütemben bővül a lakáshitelek állománya.

A központi bank a semleges kamatszint felé való elmozdulással segíti a keresletet ösztönző reformokat – mondta a jegybankelnök, megismételve, hogy prudens monetáris politikát folytatnak. A PBOC az utóbbi hónapokban elkezdte óvatosan szigorítani monetáris politikáját annak érdekében, hogy visszafogja a hitelezést és fékezze a spekulációs tevékenységeket, ám mindezt úgy kell tennie, hogy ne ártson a gazdasági növekedésnek.

„Ha túl sok pénz van a gazdaságban, valójában az nagyon káros, olyan problémákhoz vezethet, mint a magasabb infláció vagy eszközbuborékok kialakulása” – hangoztatta a kínai jegybank elnöke.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »