Derűs légkörben, de eredmény nélkül ért véget a genfi béketárgyalás

Konkrét eredmények nélkül ért véget pénteken a szíriai politikai rendezést szolgáló genfi béketárgyalások negyedik fordulója, de az általános légkör sokkal derűsebb, mint egy évvel korábban – jelentette ki Naszr al-Hariri, a Rijád támogatását élvező Tárgyalási Főbizottság (HNC) küldöttségének vezetője Genfben.

„Bár kézzelfogható eredmények nincsenek, a légkör pozitívabb volt” – mondta Hariri. Szerinte a konkrét eredmények elmaradásáért a szíriai rezsim delegációja viseli a felelősséget. „A gond azzal a féllel van, amelyik folytatja a bombázásokat, míg mi Genfben tárgyalunk” – tette hozzá.

A HNC vezetője megerősítette, hogy az ellenzéki küldöttség Staffan de Misturától, az ENSZ szíriai különmegbízottjától egy dokumentumot vett át a szíriai politikai rendezés 12 alapelvéről. „Ezek az általános alapelvek a nemzetközi közösség korábbi döntésein alapulnak” – mondta Hariri. „Előzetesen egyetértünk ezekkel az alapelvekkel, és elkészítettük hozzá a saját javaslatainkat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem értenénk egyet a dokumentummal, mindössze annak fejlesztésére szolgálnak” – tette hozzá.

Hariri kiemelte: összességében sikerült megállapodásra jutniuk de Misturával a megbeszélések eljárásrendjéről, és az egyeztetések a tárgyalási fordulók közötti szünetben folytatódnak majd. A HNC-küldöttség vezetője szerint a következő tárgyalási forduló előzetes időpontját már egyeztették. Bár Hariri nem pontosította, hogy az mikorra várható, a TASZSZ orosz hírügynökség tudni véli: március második felében, március 20. és 23. között tervezik.

De Mistura – anélkül, hogy pontos dátumot mondott volna – megerősítette: a következő tárgyalási fordulót még márciusban megtartják. A 12 pontot tartalmazó dokumentumról elmondta, hogy az az eddigi négy tárgyalási forduló eredményeit összegzi.

Az ENSZ-megbízott rávilágított, hogy a közvetett tárgyalások jobban megfelelnek a genfi megbeszélések számára. „Dolgozni fogunk a közvetlen tárgyalásokra való átálláson, és áttérünk erre a formátumra, amint megérik rá az idő. Egyelőre azonban a közvetítőn keresztül folytatott munka marad a lehető leghatékonyabb” – tette hozzá.

De Mistura továbbá elmondta: az ötödik tárgyalási forduló négy kérdéskörrel fog foglalkozni. Az első a szíriai ellenzéket is magába foglaló, nem vallási alapon szerveződő kormányzat kialakítása hat hónapon belül, a második egy új szíriai alkotmánytervezet megalkotása szintén fél év alatt. A harmadik kérdéskör az ENSZ égisze alatt másfél év múltán tartandó választásokkal foglalkozik a világszervezet Biztonsági Tanácsa 2254-es számú határozatának megfelelően. Emellett a napirendre külön pontként felvették a szíriai kormány által szorgalmazott küzdelmet is a terrorizmus ellen. Az ENSZ-diplomata ugyanakkor hangsúlyozta: Genfben a terroristák elleni harcnak mindössze az általános stratégiai kérdéseiről fognak egyeztetni, a taktikai részét meghagyják a szíriai fegyvernyugvás fenntartásával foglalkozó asztanai tárgyalásoknak. Januárban és februárban két fordulót tartottak.

Damaszkusz szövetségese, Oroszország és az ellenzéket támogató Törökország védnökségével december vége óta törékeny tűzszünet van érvényben a kormányhadsereg és a nem dzsihadista ellenzék között, a kazah fővárosban pedig a rendszer és fegyveres ellenzéki csoportok képviselői között folynak tárgyalások.

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »