A törökök miatt nincs zárónyilatkozat az asztanai tárgyalásokról

A szíriai tűzszünet betartásán őrködő orosz-iráni-török csoport létrehozásáról állapodtak meg Asztanában – közölte csütörtökön a kazah fővárosban folyó szíriai tárgyalásokról az orosz külügyminisztérium.

Szergej Versinyin, a tárca közel-keleti és észak-afrikai főosztályának vezetője elmondta, hogy a csoport a tűzszünet megőrzésén és megerősítésén dolgozik majd, és közreműködik a szemben álló felek közötti bizalom megteremtését segítő intézkedések kidolgozásában. A találkozón Oroszország, Törökország, Irán, a szíriai kormány és az ellenzék képviselői vettek részt.

Bassár Dzsaafari, a szír kormány képviselője, Szíria ENSZ-nagykövete a kazah fővárosban kijelentette, hogy az asztanai konzultációk megteremtették az alapot a hónap végén Genfben kezdődő béketárgyalásokhoz. Hozzátette, hogy Damaszkusz tiszteletben tartja a tűzszünetet, de fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon a „terroristák provokációira”.

Dzsaafari a lázadókat hibáztatta amiatt, hogy a tárgyalásokon nem született új megállapodás. A megbeszélések ugyanis a tervezetthez képest egy nappal később, csütörtökön kezdődtek a felkelők tárgyalóinak késői érkezése miatt.

Dzsaafari azzal is megvádolta a lázadókat és török támogatóikat, hogy „nyilvánvaló szándékuk az asztanai tárgyalások meghiúsítása”. Az ENSZ-nagykövet szerint Ankarának – amennyiben valóban szavatolni kívánja a tavaly év végén orosz-török védnökséggel kihirdetett tűzszünetet – ki kell vonnia csapatait Szíriából, és le kell zárnia határát a dzsihadista fegyveresek előtt.

Dzsafari közölte, hogy a tanácskozáson azért nem született zárónyilatkozat, mert Törökország ellenezte a közlemény tervezetét.

A lázadók elmondták, hogy felvetették a fogolycsere kérdését, és erről külön tárgyalásokat fognak tartani Ankarában. A szíriai kormány bejelentette, hogy fogolycserét készít elő, amelyben a börtöneiben őrzött foglyokat cserélnék ki „terrorista csoportok által elrabolt emberekre”.

Mohammed Allus, az Asztanában tárgyaló ellenzéki küldöttség vezetőjének közlése szerint a felkelők panasszal éltek a „több száz” tűzszünetsértés miatt, és Irán katonai beavatkozását is kifogásolták. Allus szerint ez akadályozza a kormánnyal zajló tárgyalások előrehaladását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – aki a G20 csoport bonni külügyminiszteri tanácskozásának szünetében találkozott csütörtökön amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal – közölte, hogy Tillerson kinyilvánította: Washington kész támogatni az asztanai Szíria-közi tárgyalási folyamatot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »