Asztanai béketárgyalások: az ellenzékiek nem elégedettek a zárónyilatkozattal

Oroszország, Irán és Törökország közös mechanizmust hoz létre a szíriai általános tűzszünet ellenőrzésére – jelentette be az asztanai béketárgyalásokat kezdeményező három ország kedden közzétett közös közleményében.

Az asztanai béketárgyalások második, zárónapján nyilvánosságra hozott közös zárónyilatkozat szerint Törökország, Oroszország és Irán „befolyásukat latba vetve” fogják garantálni a tűzszünet betartását. A moszkvai, az ankarai és a teheráni kormány támogatja a fegyveres ellenzéki csoportok részvételét az ENSZ égisze alatt folytatandó, február 8-ra előirányzott genfi béketárgyalásokon – áll a dokumentumban.

Moszkva, Teherán és Ankara támogatásáról biztosította az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2254-es határozatát, amely a szíriai megbékélést célzó politikai átmenet ütemtervére, a béketárgyalásokra és tűzszünetre vonatkozik. A közlemény leszögezi: a szíriai válságnak nincs katonai megoldása.

A három ország hatékony platformnak minősítette az asztanai találkozót a szíriai válság megvitatására, ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a közleményt a damaszkuszi kormány és ellenzéke is támogatta-e.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint egy neve elhallgatását kérő ellenzéki képviselő úgy nyilatkozott, hogy az ellenzékiek nem elégedettek a zárónyilatkozattal, amely szerintük legitimálja Irán szerepét a konfliktusban. A képviselő úgy fogalmazott, hogy a síita Irán irányít több olyan műveletet Szíriában, amely vérontáshoz vezet, és amely miatt ezrek kényszerülnek elmenekülni.
Egy másik ellenzéki azt közölte: Törökország nem volt elég hatékony a tárgyalásokon, és nem tudott érvényt szerezni a felkelők álláspontjának. Ankara több felkelőszervezetet is támogat Szíriában, míg Moszkva és Irán a damaszkuszi kormányt segíti a harcokban.

Oroszország, Törökország és Irán emellett megerősítette elkötelezettségét Szíria egysége mellett, valamint azt, hogy készen állnak a terrorizmus elleni közös fellépésre. Ez utóbbival kapcsolatban a dokumentum felszólítja az ellenzéket, hogy határolódjanak el a terrorszervezetektől, köztük az al-Kaidához köthető Dzsabhat Fatah as-Sámtól, amellyel több lázadócsoport is törékeny szövetségben áll.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek