Mexikóról és az orosz szankciókról szólt a davosi konferencia szerdai napja

Donald Trump megválasztott amerikai elnök gazdaságpolitikájának várható hatása állt a davosi 27. Világgazdasági Fórum szerdai ülésének a középpontjában, szó volt a mexikói deviza leértékelődéséről és az Oroszország elleni szankciók esetleges feloldásáról is.

Lawrence Summers volt amerikai pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, kontraproduktív lehet Trumpnak az a terve, hogy megbírságolja azokat a cégeket, amelyek feldolgozóipari bázisként használják Mexikót, és onnan szállítják a kész termékeket amerikai piacra. A volt amerikai pénzügyminiszter szerint már most látni, hogy a Mexikó elleni Trump-kirohanások miatt gyengül a mexikói deviza, ami azzal járhat, hogy az eddigieknél is vonzóbbá válik az ország a befektetők számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az IMF szerint elkerülhetetlen a mexikói peso gyengülése

Trump miatt emelt kamatot a mexikói jegybank

Trump különösen a járműgyártókat ostorozza, több cég, így a Ford és a General Motors már bejelentette, hogy növeli amerikai befektetéseit. Bár még konkrétan nem történt semmi, Trump verbális figyelmeztetései máris óvatosságra késztetik az elemzőket Mexikóval kapcsolatban. Paul Sheard, a Standard and Poor’s vezető elemzője például azt mondta, hogy a hitelminősítő visszafogta Mexikó gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését azokra az aggodalmakra, hogy romolhatnak a kereskedelmi kapcsolatok az Egyesült Államokkal.

Joe Jimenez, a Novartis svájci gyógyszergyártó vezérigazgatója bizakodóan nyilatkozott a Trump-tervekben szereplő vállalati nyereségadó-csökkentésről – a vállalatirányító azt mondta, hogy az adócsökkentés vonzóbbá teszi az Egyesült Államokat, és mások mellett a Novartis is azt tervezi, hogy növeli befektetéseit az amerikai piacon.

A VTB, a második legnagyobb orosz pénzintézet vezetője arról fejtette ki a véleményét, hogy amennyiben enyhítenek az Oroszországot sújtó nemzetközi embargón, akkor szerinte először a pénzügyi ágazat esetében mérséklik a szigort. Andrej Kosztyin szerint az Oroszországgal szembeni amerikai szankciók enyhítésére már az idén sor kerülhet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »