Az IMF kockázatosnak tartja a globális gazdaságra nézve az USA jelenlegi politikáját

Változatlanul hagyta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadvány soros frissítésében, amelyet hétfőn tett közzé.

E szerint az idén 3,4 százalékos átlagos globális gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami megegyezik az októberben  kiadott adattal. Jövőre a globális gazdaság 3,6 százalékkal nőhet a legújabb becslés szerint, ami szintén azonos az októberi  előrejelzéssel. Az IMF azzal számol, hogy tavaly 3,1 százalékkal nőtt a globális GDP.

A januári jelentés csak a vezető térségekkel és országokkal foglalkozik, ennél konkrétabb, így például a Magyarországgal is foglalkozó beszámolóját áprilisban ismerteti az IMF.

Az IMF hétfőn ismertetett jelentése szerint a fejlett országok gazdasági növekedése a tavalyi 1,6 százalékról az idén 1,9 százalékra, jövőre 2 százalékra nő. Az októberi jelentéshez képest az idei évvel kapcsolatos legújabb előrejelzését az IMF 0,1 százalékponttal a jövő évit 0,2 százalékponttal feljavította.

A globális gazdaságot továbbra is a fejlődő országok gazdasági teljesítménye hajtja: az országcsoport GDP-je a tavalyi 4,1 százalék után az idén 4,5 százalékkal, jövőre 4,8 százalékkal nőhet. Az októberi előrejelzéshez viszonyítva az idei GDP- növekedést 0,1 százalékponttal rontotta az IMF, a jövő évre vonatkozó becslésén nem változtatott.

Az IMF a globális gazdaságra nézve a kockázatok közé sorolta az Egyesült Államok politikájával kapcsolatos bizonytalanságot, továbbá az országok befelé fordulását és a protekcionizmust. A dokumentum összeállítói hangsúlyozták, hogy a következő, áprilisi jelentés a kilátások tekintetében már a Trump-kormányzat konkrét gazdasági lépéseit figyelembe véve készülhet el. Az Egyesült Államok GDP-növekedése a tavalyi 1,6 százalék után idén az októberben várt 2,2 százalék helyett 2,3 százalék, jövőre 2,1 százalék helyett 2,5 százalék lesz.

Az euróövezet esetében az IMF 1,5 százalékról 1,6 százalékra javította az idei GDP-növekedéssel kapcsolatos becslését, és ugyancsak 1,6 százalékos bővülést vár jövőre is a tavalyi 1,7 százalék után.

Németország gazdasági növekedése a tavalyi 1,7 százalékról idén 1,5 százalékra lassul, ugyanilyen gazdasági növekedés lehet jövőre is. Októberben az IMF kisebb, 1,4 százalékos idei és jövő évi német gazdaságnövekedéssel számolt.

A brit gazdasági növekedés lassul, a tavalyi 2 százalék után az idén 1,5 százalékra, jövőre pedig 1,4 százalékra prognosztizálják. Az idei évre vonatkozó becslést az IMF 0,4 százalékponttal feljavította októberi előrejelzéséhez képest, a jövő évit viszont 0,3 százalékponttal rontotta.

A WEO-jelentés összeállítói azzal számolnak, hogy miután tavaly Oroszország GDP-je még 0,6 százalékkal zsugorodott, az idén már 1,1 százalékkal, jövőre pedig 1,2 százalékkal nő, ahogy azt októberben is várták.

A Független Államok Közösségének (FÁK) együttes GDP-je a tavalyi 1,1 százalék után idén 2,5 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő. Az októberi jelentéshez képest az ideit 0,2 százalékponttal, a jövő évit 0,4 százalékponttal javította fel a washingtoni székhelyű szervezet.

Kína esetében az IMF a gazdasági növekedés fokozatos lassulására számít, a tavalyi 6,7 százalék után az idén 6,5 százalékkal, jövőre 6 százalékkal nő a GDP. Az októberi előrejelzésben az idei gazdasági növekedésre vonatkozó becslés 0,3 százalékponttal alacsonyabb volt.

India esetében épp ellentétes folyamatra számít az IMF: a tavalyi 6,6 százalék után az idén 7,2 százalék, jövőre 7,7 százalék lehet a gazdasági növekedés. Az októberi WEO-jelentés az idei évre nagyobb, 7,6 százalékos bővüléssel számolt.

Az IMF szerint Brazília kilábal a gazdasági válságból. Miután tavaly még 3,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság, idén várhatóan 0,2 százalékkal, jövőre pedig 1,5 százalékkal nő a GDP.

A WEO-jelentés szerint a kőolaj világpiaci átlagára tavalyhoz képest 2017-ben 19,9 százalékkal, jövőre további 3,7 százalékkal nő. A tavalyi átlagár 42,7 dollár, idén 51,2 dollár, jövőre 53,1 dollár lesz. A Nemzetközi Valutaalap a Dubai, a Brent és a WTI olajfajta árának várható alakulásából számítja az átlagot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »