Éjféltől jön a tűzszünet Szíriában, az USA kimarad

Megállapodás született a szíriai általános tűzszünetről a szíriai kormány és a felkelők között – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában.

Az orosz államfő közölte: három dokumentumot írtak alá. Az első a szíriai kormány és a fegyveres ellenzék közötti tűzszünetről szól Szíria területén. A második a fegyvernyugvás betartásának ellenőrzését célzó intézkedésekről szól, míg a harmadik dokumentumban, egy nyilatkozatban az aláírók kinyilvánítják, hogy készek a szíriai béketárgyalások megkezdésére. A tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam és a Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Núszra Front) nevű terrorszervezetekre.

Az orosz elnök hozzátette: Oroszország, Irán és Törökország garantálja a szíriai békés rendezés végigvitelét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ki mit akar elérni Szíriában? Forgatókönyvek a jövőre

Egész Szíriában rendet tesz Putyin

Szíriában szeptember elején már volt egy tűzszünet, de akkor még orosz-amerikai kezdeményezésre próbáltak véget vetni a háborúnak – sikertelenül, három nap után újraindultak a bombázások. Azóta lényeges változások történtek, az USA gyakorlatilag kiszállt, korábbi szövetségesük, Törökország pedig egyre inkább Oroszországgal egyezkedik, annak ellenére, hogy még november végén is az oroszok által támogatott szíriai elnök, Bassar el-Aszad távozását követelték.

  • Előzmények: 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kazahsztáni fővárosban, Asztanában tervezett szíriai béketárgyalásokra kitérve közölte: arra számít, hogy Oroszország, Irán és Törökország mellett Egyiptom is képviselteti majd magát. Hozzátette: a tárgyalások következő fejezetéhez pedig csatlakozik a szíriai folyamatokra befolyással bíró Szaúd-Arábia, Katar, Jordánia és Irak.

Az Egyesült Államok kimaradt a szíriai tűzszünetre és béketárgyalásokra vonatkozó mostani megállapodásból. Tisztségviselők szerint Washington kihagyása azt tükrözi, hogy Törökország és Oroszország egyre inkább csalódott a még hivatalban lévő, demokrata párti amerikai kormányzat Szíria-politikájával.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »