Szabadkereskedelmi megállapodás küszöbén Japán és az EU

Japán és az Európai Unió még idén megpróbálja tető alá hozni legújabb szabadkereskedelmi megállapodását – közölték japán kormányzati források szerdán. A meg nem nevezett forrás szerint Abe Sindzó japán miniszterelnök még idén szeretne megállapodni az Unióval.

Japán érdeke az elektronikus berendezések, gépkocsik és azok alkatrészeire kivetett európai vámok mérséklése, továbbá a japán exportálókat nehezítő ügyintézés könnyítése.

Az Európai Unió várhatóan kész megszüntetni mindennemű importvámot a japán gépkocsialkatrészek mintegy 80 százalékára a szerződés aláírását követően, de a szigetország ennél nagyobb engedményeket vár. Cserében a japán fél megkönnyítheti az európai társaságok részvételét az állami építkezésekért és beszerzésekért folyó tenderezési eljárásokban – írta a Nikkei üzleti napilap szerdán.

Az Európai Unió ezen kívül a mezőgazdasági termékekre kivetett japán vámok eltörlését akarja, ide értve a sajtot és a bort, valamint alacsonyabb vámtarifát remél a sertéshúsra. További európai igény a gépkocsik bevitelének megkönnyítése.

Amennyiben a héten folyó tárgyalások eredményesek lesznek, a jövő héten Japánban találkozik Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos és Kisida Fumio japán külügyminiszter.

A tárgyalás fontosságát növeli, hogy kétségessé vált a Japánt is magába foglaló csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezet jövője, miután az Egyesült Államok várhatóan kihátrál a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő egyezményből, mielőtt az életbe lép.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A japán parlament december 9-én ratifikálta a nemzetközi megállapodást, melyet Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr, az Egyesült Államok és Vietnám képviselői írtak alá 2016. február 4-én.

A TPP jövője akkor vált kérdésessé, amikor Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást, mivel többször is hangoztatta kampánya során, hogy mihamarabb felmondja azt. Az egyezmény értelmében, amennyiben az Egyesült Államok vagy Japán nem ratifikálja azt, a szabadkereskedelmi övezet nem jön létre.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »