Nem kap haladékot feltőkésítésre a Monte dei Paschi

Az Európai Központi Bank (EKB) pénteken elutasította a Monte dei Paschi olasz bank kérelmét, hogy januárig 20-áig kapjon haladékot a feltőkésítésre – közölte a Reuters hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A hír nyomán mélyrepülésbe kezdett a bank árfolyama a milánói tőzsdén, napi mélypontján 18,20 eurós árfolyamon, 16,52 százalékos mínuszban jegyezték.

A Monte dei Paschi Olaszország harmadik legnagyobb bankja, és év végéig ötmilliárd eurós feltőkésítést kell végrehajtania, máskülönben az EKB felfüggesztheti tevékenységét. Az olasz bank azért kérte a határidő meghosszabbítását, hogy megpróbálja piaci forrásokból összehozni a szükséges tőkét. Az EKB viszont úgy látja, hogy a kért háromhetes halasztásnak nincs sok értelme, és itt az ideje, hogy az olasz kormány közbelépjen. A Monte dei Paschi szóvivője csak annyit közölt, hogy a bank nem kapott semmilyen értesítést sem az EKB-tól.

A Reuters banki forrásokból úgy értesült, hogy az olasz kormány napokon belül lépni fog és állami forrásból feltőkésíti a bankot, így elkerülve annak bezárását. Amennyiben tönkremenne a bank, több ezer kisbefektető megtakarítása kerülne veszélybe, megroppanhatna a pénzügyi szektor és pénzügyi válság robbanhatna ki Olaszországban, az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában.

A Reuters úgy tudja, hogy a mentőcsomag összeállításával megbízott, befektetési bankokból álló konzorcium úgy látja, nincs elég idő és nincsenek olyan magánbefektetők sem, akikkel az év vége előtt sikerre tudná vinni a szükséges tőkebevonást. Az olasz nagybank vezetése, a konzorcium illetékesei és Pier Carlo Padoan gazdasági miniszter pénteken megbeszélést tartottak.

  • Korábban írtuk:

A Reuters jelentésének nyomán a Monte dei Paschi árfolyama 4,5 százalékkal csökkent kora délután a milánói tőzsdén, így felfüggesztették a papír kereskedését. A kereskedés újraindítása után 6,5 százalékos mínuszból egészen 16,52 százalékos veszteségig zuhant az árfolyam. Délután négy órakor 12,39 százalékos mínuszban forgott a részvény. A csütörtöki 21,80 eurós záróárfolyam azt jelenti, hogy 52 hét leforgása alatt 82,64 százalékkal csökkent a bank piaci kapitalizációja.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »