Az exportot érintő szankciókkal próbálják megfékezni Észak-Koreát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat fogadott el szerdán Észak-Korea ellen, válaszul az ázsiai ország legutóbbi, szeptemberben végrehajtott kísérleti atomrobbantására és arra, hogy Phenjan ismételten megsértette a világszervezet határozatait.

A világszervezet testülete egyhangúlag döntött az ázsiai ország elleni új büntetőintézkedésekről, amelyek értelmében a kommunista állam bevételeinek csökkentése érdekében 60 százalékkal, 7,5 millió tonnára mérséklik az észak-koreai szénkivitel maximális éves mennyiségét, valamint megtiltják Phenjan számára a réz, nikkel, ezüst és cink külföldre történő eladását is.

A számos intézményt és személyt utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtó szankciókat „kemény lépésnek” nevezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az évek óta húzódó konfliktusban.

A BT határozata tiltja továbbá a szobor- és helikoptervásárlásokat is Észak-Koreától. Phenjan jelentős szoborexportőrnek számít: Észak-Koreában készítették például a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökének, Joseph Kabilának a szobrát, amely jelenleg Kinshasában áll, valamint Robert Mugabe zimbabwei elnök két szobrot is rendelt magáról 5 millió dollárért, amelyeket majd halála után lepleznek le.

Az ENSZ határozata a szegény ország tehetős vezetőit is célba veszi, a jövőben ugyanis nem engedi, hogy luxuscikkeket, köztük 500 dollárnál drágább szőnyegeket és falikárpitokat, valamint 100 dollárnál értékesebb porcelán étkészleteket vásároljon Észak-Korea.

A most elfogadott gazdasági büntetőintézkedések – amelyek az Egyesült Államok és Kína között több mint két hónapig tartó tárgyalások eredményeként születtek – a becslések szerint akár negyedével is csökkenthetik Észak-Korea exportbevételeit.

Phenjan szeptember 9-én hajtotta végre ötödik – minden eddiginél nagyobb – kísérleti atomrobbantását, kiváltva a nemzetközi közösség haragját. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa idén már második alkalommal – előzőleg a januári atomkísérlet nyomán – hozott határozatot Phenjan elleni szankciókról, noha eddig egyetlen ilyen döntése sem bírta rá az ázsiai országot atomprogramja feladására.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Friss hírek