Nem kell sokat várni a Fed kamatemelésére

A kamatemelés támogatottságának erősödését mutatta a monetáris politikai döntéshozók körében az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed novemberi eleji kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve.

A Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) tagjainak többsége szerint a gazdasági teljesítmény, de főként a munkaerő-piaci helyzet javulása egyértelműen a kamatlábak további emelése mellett szól.

A többség amellett foglalt állást, hogy az emelésre „viszonylag hamar” sor kell, hogy kerüljön. Többen hangoztatták, hogy a kamatokat már a decemberi ülésen indokolt lenne emelni, mégpedig elsősorban a korábban tett jelzésekkel összhangban, „a testület szavahihetőségének megerősítése” miatt.

Az aktuális, november 2-i monetáris politikai döntésről viszont a jegyzőkönyv tanúsága szerint a többség véleménye az volt, hogy „egyelőre” indokoltabb a kamatokat változatlanul hagyni.

A testület tagjai között eltérő nézetek leginkább a kétszázalékos inflációs cél elérését fenyegető kockázatok minősítésében jelentkeztek. A gazdasági növekedés kockázati tényezői nézeteik szerint egyaránt okozhatnak a vártnál kisebb, illetve nagyobb növekedést is, de középtávon e kockázati tényezők kiegyensúlyozzák egymást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek