Nagybevásárlást indíthat tavasszal a norvég olajalap

Norvégia 874 milliárd dolláros alapjának egy kormány által kijelölt bizottság szerint 10%-kal növelnie kellene a részvények arányát portfoliójában, mert az alacsony kamatok miatt nem tudják elérni a megcélzott éves hozamszintet.

A bizottság javaslata szerint a pénzügyminiszternek a jelenlegi 60-ról 70 százalékra kellene emelnie a részvények arányát, ami emelhetné az éves hozamszintet és hozzájárulhatna a költségvetés finanszírozásához is.

  • Növekszik a kockázat
A 20 évvel ezelőtti első tőkeinjekció óta az alap folyamatosan növelte kockázati szintjét, 1998-ban nyitottak a fejlett részvénypiacok felé,  2000-ben a fejlődő országok részvényei felé, majd 2011-től már ingatlanok is a portfolió részét képezhették. Az alap jelenlegi szerkezete: 60% részvény, 35% kötvény, 5% ingatlan.

A norvég olajalapból fennállása óta először vett ki pénzt a kormány, a költségvetést ugyanis Szaúd-Arábiához hasonlóan megviselte a tartósan alacsony olajár. Ráadásul az elvárt évi 4%-os hozamszint sem teljesült, mivel az alacsony kamatkörnyezetben a kötvényhozamok nagyon lecsökkentek.  A világ legnagyobb állami alapjának átlagos hozama az elmúlt tíz évre vetítve, működési költségekkel és inflációval korrigálva 3,43%-os volt, ugyanakkor a bizottság szerint változatlan működési modell mellett a következő 30 évre már csak 2,3%-os hozam várható.

A részvényarány növelésével természetesen az alap volatilitása is növekedne és akár negatív hozamú időszakok is előfordulhatnak, de a bizottsági tagok többsége szerint a kockázatok mértéke elfogadható.

A végső döntést a pénzügyminisztérium fogja meghozni jövő év tavaszán, a játszma még nem lefutott, egyrészt a részvénypiacokon közel fél év nagy idő, másrészt korábban már előfordult, hogy a minisztérium végül nem fogadta el a bizottság javaslatát.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »