Irán kiborult Izrael Amerikától kapott katonai segélyén

Az Izraelnek nyújtandó 38 milliárd dolláros (csaknem 10,5 ezer milliárd forintos) amerikai katonai segély csak megerősíti Irán eltökéltségét hadserege fejlesztésére – figyelmeztetett szerdán az iráni vezérkari főnök.

„A bűnös Egyesült Államok legutóbbi döntése, amelynek értelmében katonai segélyt nyújt a bitorló cionista rezsimnek, csak megerősíti elhatározásunkat védelmi képességeink növelésére” – mondta az iráni állami televízió által közvetített beszédében Mohammad Hosszein Bageri. „Az Egyesült Államok, a cionista rezsim és a terroristák támogatóinak végső célja, hogy Izrael hasznára szétrombolják Szíria és Irak infrastruktúráját” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A vezérkari főnök az iraki-iráni háború (1980-88) kezdetének 36. évfordulója alkalmából rendezett teheráni katonai díszszemlén mondott beszédet. Az iráni hadsereg szinte teljes fegyverarzenálját felvonultatta: rakéták, harckocsik, tüzérségi eszközök, harci repülők és a nemrég beszerzett, orosz gyártmányú Sz-300-as rakétavédelmi rendszer darabjai várták az érdeklődőket.

Közszemlére tették azt a 750 kilométer hatótávolságú, több robbanófejes rakétát is, amely Ali imám (a síiták körében nagy tiszteletnek örvendő 10. imám) kétágú kardja után a Zulfikár nevet kapta. A rakétahordozó gépjárművön Ali Hamenei legfelsőbb vallási és politikai vezető 2013-ból származó Izrael-ellenes idézete díszelgett: „A cionista rezsim vezetőinek egyetlen rossz lépésére az iszlám köztársaság a földdel teszi egyenlővé Tel-Avivot és Haifát”.

Az Egyesült Államok az előző héten Izraellel szokatlanul nagy értékű biztonsági szerződést írt alá, amelynek keretében a zsidó állam hadserege tíz éven keresztül összesen 38 milliárd dollárt kap majd.

Irán nem ismeri el Izraelt, és támogatja a zsidó állam ellen harcoló csoportokat, például a Hamász palesztin, vagy a Hezbollah libanoni szélsőséges szervezetet.

Egy másik ünnepségen, Bandár Abbasz kikötővárosában Irán hadihajóit, helikoptereit és tengeralattjáróit vonultatta fel, de több más tartományi központban is felvonulást tartottak – jelentette a helyi média.

Forrás: MTI

Friss hírek