Maduro szeptember végére várja az OPEC-megegyezést

Nicolas Maduro venezuelai elnök szerint nagyon közel állnak egy termelésbefagyasztásról szóló megállapodáshoz az OPEC és nem OPEC-országok között, még ebben a hónapban bejelentés jöhet.

Maduro mindezt azután jelentette be, hogy hétvégén találkozott az iráni és ecuadori elnökökkel, mely országok ugyan szintén OPEC-tagok, de a végső döntést várhatóan nem ők fogják meghozni, ez inkább Szaúd-Arábia és a nem OPEC-tag Oroszország hozzáállásán múlik majd.

 

A termelés befagyasztására (vagy bármilyen egyéb megegyezésre) mindenesetre jelenleg valamivel nagyobb esély mutatkozik, mint a legutóbbi, év eleji találkozón, azóta ugyanis Szaúd-Arábiának is egyre kényelmetlenebbé vált költségvetési hiányának finanszírozása, ezért kénytelen lesz privatizálni nemzeti olajcégének egy részét.

Ha az algériai informális OPEC-találkozón sikerül egyezségre jutniuk a feleknek, akkor egy rendkívüli, immár hivatalos ülést hívhatnak össze – jelezte Mohammed Barkindo, az OPEC főtitkára.

Az olajpiac egyelőre pozitívan reagált a hírekre, az WTI olajfajta ára felfelé mozdult el kéthetes mélypontjáról és jelenleg 44,5 dollár körül mozog.

  • Kapcsolódó híreink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »