Túl sok az olaj, már a finomítóknak sem kell több

Az olajpiac egyensúlya csak a korábban vártnál jóval később, leghamarabb jövő év közepén állhat helyre – áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) mai jelentésében. Múlt hónapban még arra számítottak, hogy az idei év végére megszűnik a túlkínálat.

A világ nyersolaj készletei az IEA szerint tovább fognak nőni 2017-ben, ezzel már sorozatban a negyedik évben lesz túlkínálatos az olajpiac. Miközben a keresleti oldal gyengül – főleg a kínai és az indiai piac teljesít a vártnál gyengébben – az OPEC tagállamok rekord közeli termelési szinten állnak, az OPEC-en kívüli országok termelését pedig a vártnál jóval kevésbé vetették vissza az alacsony olajárak.

  • Az OPEC sem derűlátó
A jelentés nagyon egybecseng az OPEC által tegnap publikált olajpiaci összefoglalóval, ők azzal számolnak, hogy jövőre napi 760 ezer hordónyi olajat nem tudnak majd eladni. 

Közel két évvel azután, hogy az OPEC stratégiát váltott és kitermelésével nem követi a kínálati oldal változásait, hanem versenytársait próbálja meg visszaszorítani, az olajpiac még mindig nem került egyensúlyba, pedig az árak szinte folyamatosan 50 dollár alatt vannak, ami néhány olyan országnak, ahol az olaj értékesítése a költségvetés bevételi oldalának magas hányadát adja, igencsak gondot okoz.

Emiatt egyre súlyosabb a helyzet Venezuelában és emiatt privatizálná nemzeti olajcégeit Oroszország és Szaúd-Arábia is.

Az IEA a jövő évi olajkeresleti várakozását napi 200 ezer hordóval 97,3 millió hordóra csökkentette, az idei várakozásait pedig napi 100 ezer hordóval csökkentette, a Kínában és Indiában tapasztalt csökkenésre reagálva. 

“Az olajkereslet növekedésének pillérei – Kína és India – nagyon imbolyognak, az olcsó benzinárból fakadó keresletnövekedés halványul, a finomítók pedig láthatóan elvesztették étvágyukat a nyersolajra – mondta az ügynökség, ami 29 ország energiapolitikáját követi nyomon.

A gyenge kereslet és a növekvő kínálat eredőjeként a fejlett országok olajtartalékai júliusban elérték a rekordot jelentő 3,1 milliárd hordós szintet, a következő hónapokban pedig újabb rekordokra számíthatunk, az olajkészletek várhatóan soha nem látott szintekre emelkednek.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »