Még hosszú ideig nem várható kamatemelés Európában

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamatain.

Az EKB legutóbb márciusban hozott monetáris ösztönző intézkedéseket: 0,05 százalékról 0 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját 80 milliárd euróra bővítette, valamint mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétek kamatát. Kiterjesztette továbbá kötvényvásárlási programját az euróövezetben bejegyzett bankszektoron kívüli vállalatok euróban denominált befektetésre ajánlott besorolású kötvényeire.

Az Európai Központi Bank mai ülését követő sajtótájékoztatón Mario Draghi jelezte, hogy még hosszú ideig nem várható kamatemelés, további jegybanki lazításoknak azonban még lehet tere. Megerősítette továbbá, hogy a havi 80 milliárd euró keretösszegű eszközvásárlások a tervek szerint 2017 márciusának végéig, vagy szükség esetén azon túl is folytatódnak, de addig mindenképp, ameddig nem érzékelhető, hogy az inflációs pálya tartósan közeledik az inflációs célhoz.

A gazdasági növekedésről szólva az EKB egy szerény, de pozitív előjelű tendenciára számít, azaz enyhe reál GDP növekedésre van kilátás, ugyanakkor a lefelé mutató kockázatok nem szűntek meg. A jegybank az inflációs pálya terén is enyhe, de fokozatos növekedést lát, ugyanakkor 2017-re és vonatkozó inflációs előrejelzését minimálisan csökkentette.

Arra vonatkozóan, hogy az inflációs előrejelzés csökkentése miatt tervezik-e esetleg az eszközvásárlások további növelését, a jegybankelnök úgy reagált, hogy jelenleg nincs szükség erre, a módosítás csak minimális volt, a program jelenlegi formájában megfelelően működik. 

Forrás: MTI / The Guardian

Friss hírek