Brexit: élénkült a brit gazdaság augusztusban

Rekordütemben élénkült augusztusban a brit gazdaság összteljesítményében alapvető fontosságú szolgáltatási szektor aktivitása a hétfőn ismertetett ágazati beszerzésimenedzser-index (BMI) tanúsága szerint.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója a múlt hónapban 52,9-re emelkedett.

Júliusban, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni sokk hatására ez a jelzőszám 4,9 ponttal – szintén példátlan mértékben – 47,4-re, 89 havi mélypontra zuhant. A június 23-án tartott referendumon a választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A havi összevetésben tapasztalt 5,5 pontos augusztusi emelkedés a legnagyobb azóta, hogy a Markit a szolgáltatási szektor aktivitási mérőszámait két évtizeddel ezelőtt rendszeresen közölni kezdte.

Az IHS Markit-CIPS felmérés a múlt héten a brit gyáriparban is hasonló ütemű élénkülést jelzett augusztusra a júliusi zuhanás után. A brit feldolgozószektor BMI-mutatója a múlt hónapban 53,3-re emelkedett, miután júliusban 48,3-re zuhant.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, az 50 alatti értékek visszaesésre utalnak.

A piac a brit szolgáltatási szektor augusztusi BMI-indexét még feszültebb figyelemmel várta, mint a feldolgozóipar aktivitási mérőszámát, mivel a szolgáltatási ágazat adja a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát. Az adat jobb lett a vártnál, mivel az elemzői előrejelzések átlaga 50-es szolgáltatási BMI-indexet valószínűsített a múlt hónapra.

Chris Williamson, az IHS Markit üzleti ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a szolgáltatási szektor augusztusi BMI-indexének hétfői ismertetéséhez fűzött kommentárjában hangsúlyozta: a feldolgozóipar és a szolgáltatások aktivitási jelzőszámai arra vallanak, hogy sikerült elkerülni az azonnali recessziót a brit gazdaságban.

Williamson szerint a legutóbbi BMI-adatok – vagyis a júliusi zuhanás és a hasonlóan erőteljes augusztusi visszalendülés – alapján arra lehet következtetni, hogy a brit gazdaság a harmadik negyedév eddigi szakaszában egyelőre stagnál. A Markit vezető közgazdásza szerint ebben a helyzetben nagyrészt a szeptemberi aktivitási adatoktól függ majd annak megítélése, hogy a brit gazdaság egészének teljesítménye csökken, vagy sikerül-e „valamelyes szerény növekedést” elérnie.

A recesszió elkerülésében más nagy londoni házak nem teljesen bizonyosak. Augusztus elején a National Institute of Economic and Social Research (NIESR) azt közölte: várakozásai szerint a gazdaság a tavalyi 2,2 százalék után idén 1,7 százalékkal, jövőre pedig 1 százalékkal bővül majd. Augusztus közepén a Moody’s Investors Service szerint nem lesz recesszió Nagy-Britanniában az ország Európai Unióból való várható kilépése miatt. A hitelminősítő intézet szerint ugyanakkor valószínű a gazdasági növekedés lassulása.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői – akik a népszavazás óta heti rendszerességgel tesznek közzé „recessziófigyelő” gyorselemzéseket – legutóbbi összeállításukban hangsúlyozták, hogy saját mérési modelljük szerint a brit gazdaság a harmadik negyedévben nagyon gyenge, 0,1 százalék körüli növekedési ütemet produkálhat.

Az Oxford Economics londoni elemzői mindent egybevetve változatlanul 30 százalékra taksálják annak kockázatát, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül.

Forrás: MTI

Friss hírek