Joseph Stiglitz az EB mellé állt Apple-ügyben

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint az Európai Bizottság helyesen döntött az Apple-re kiszabott adózási bírság ügyében, a cég ugyanis indokolatlan előnyhöz jutott az adóelkerüléssel.

Stiglitz, aki jelenleg a Columbia Egyetem professzora, korábban pedig volt a Világbank vezető közgazdásza és Bill Clinton tanácsadója a CNBC-nek adott interjújában kiemelte, hogy az Apple kétségkívül adóelkerülési céllal működtette írországi cégeit, annak érdekében, hogy a teljes európai profitot szinte adózatlanul zsebre tegye.

Joseph-Stiglitz

Az EU tagországai saját hatáskörben határozzák meg a társasági adó mértékét és az Írország által alkalmazott szokatlanul alacsony, 12,5%-os adókulcs természetesen segített az országnak az olyan amerikai nagyvállalatok odavonzásában, mint a Google, a Facebook vagy a Twitter. Ugyanakkor az Apple esetében még ez az alacsony adókulcs sem lett megfizetve, így valójában illegális adóelőnyhöz jutottak még az Írországban letelepedett cégekhez képest is (az Apple 0 és 1 százalék közötti adót fizetett).

Stiglitz szerint Európának politikai egységként kellene működnie, egy olyan rendszerben, ahol az egyes tagállamok nem ártanak egymásnak – ugyanis amit Írország művelt, azt más országok kárára tette.

Kapcsolódó cikkeink:

Rekordbüntetést kapott az Apple az Európai Bizottságtól

Az Apple vezetője keményen visszavágott az EU-nak

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »