Száguld az amerikai használtlakás-eladás

Jelentős áremelkedés mellett a vártnál több használt lakást értékesítettek júniusban az Egyesült Államokban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön közölte, hogy júniusban havi szinten 1,1 százalékkal emelkedett a használt lakások eladásának száma a májusi 1,5 százalékos növekedés után. Tavaly júniushoz képest 3,0 százalékos volt a bővülés.

Az eladások júniusi ütemével számolva a teljes évben 5,57 millió lakáseladás lenne, több a májusi – felülvizsgált és lefelé módosított – 5,51 milliós évesített értékesítési adatnál. Elemzők 5,48 milliós számot vártak.

Júniusban már a negyedik egymást követő hónapban nőtt a használtlakás-eladások száma. A vevők között jelentősen nőtt, négyéves csúcsra emelkedett az első lakást vásárlók aránya, míg a befektetők aránya 2009 júliusa óta a legalacsonyabb szintre esett. Az alacsony jelzálogkamatok és a kedvező munkaerő-piaci helyzet egyaránt elősegítette, hogy mind többen döntsenek lakásvásárlás mellett.

Júniusban a használt lakások medián ára 247 700 dollár volt, 4,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az átlagár 292 100 dollárra rúgott, ami 4,2 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

Az eladások júniusi üteme mellett 4,6 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma 5,7 százalékkal 2,12 millióra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Forrás: MTI

Friss hírek