A német külügyminiszter fokozatosan feloldaná az Oroszország elleni szankciókat

  • Német külügyminiszter: Amint lényeges előrelépés történik az ukrán-orosz békefolyamatban, el kellene kezdeni fokozatosan feloldani az Oroszországgal szembeni szankciókat.
  • A német kormánykoalíción belül a szociáldemokrata párti külügyminiszter álláspontja jóval békülékenyebb Moszkva felé, mint a kereszténydemokrata kancelláré, Angela Merkelé.
  • Pénteken az Európai Unió egy évvel meghosszabbította az üzletkötési embargót a Krím-félszigettel, amelyet Oroszország 2014-ben annektált.

Németország külügyminisztere szerint amint lényeges előrelépés történik az ukrán-orosz békefolyamatban, el kellene kezdeni fokozatosan feloldani az Oroszországgal szembeni szankciókat, amelyeket az Európai Unió az ukrán válság miatt hozott.

Frank-Walter Steinmeier vasárnap beszélt nézetéről a Madsack médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland) adott interjúban.

A Reuters brit hírügynökség rámutat arra, hogy a német kormánykoalíción belül a szociáldemokrata párti külügyminiszter álláspontja jóval békülékenyebb Moszkva felé, mint a kereszténydemokrata kancelláré, Angela Merkelé, aki többször is leszögezte, hogy a szankciók csakis akkor oldhatók fel, ha az ukrán-orosz békeszerződésbe foglaltak teljesen egészében megvalósulnak, nem pedig csak részben.

Steinmeier ugyanakkor vasárnap úgy fogalmazott, hogy „a mindent vagy semmit” megközelítés, még ha jól hangzik is, nem működik.” Szerinte a fokozatos feloldás Moszkvát magatartása megváltoztatására ösztökélné.

A külügyminiszter egyúttal visszautasította a bírálatokat, melyek szerint ő „a Kreml szószólója”.

„Képesnek kell lennünk közös gondolkodásra, ha megoldást akarunk más nagy konfliktusokra” – fogalmazott Steinmeier a szíriai belháborút említve példaként.

Pénteken az Európai Unió egy évvel meghosszabbította az üzletkötési embargót a Krím-félszigettel, amelyet Oroszország 2014-ben annektált. Az EU emellett várhatóan az idei év végéig meghosszabbítja az Oroszországra kirótt szélesebb gazdasági szankcióit is.

Steinmeier ugyancsak a hét végén egy másik interjúban helytelenítette a NATO-nak azt a döntését, mely szerint még júniusban hadgyakorlatokat tart Kelet-Európában. A német külügyminiszter arra figyelmeztetett hogy ezek a katonai manőverek még feszültebbé tehetik a viszonyt Moszkvával.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »