A kínai vezetők csendben a brit EU-tagságért szurkolnak

  • Miközben a világ egyes vezetői nyíltan támogatásukról biztosították Nagy-Britannia bentmaradását az Európai Unióban, Kína alig nyilvánított véleményt.
  • Mivel azonban a gazdasági következmények inkább károsak lehetnek Pekingre nézve, Kína csendben a maradáspártiak győzelméért szurkol.
  • Kína nem akar egy olyan Európát, amelyet Franciaország és Németország ural – mondta egy Pekingben állomásozó nyugati diplomata.
  • Peking számára az Európai Unió létfontosságú az Egyesült Államok erejének ellensúlyozására is.

Nagy-Britannia és Kína kapcsolatai az elmúlt néhány évben szépen javultak, a gazdasági szálak is igencsak megerősödtek. Kína például London segítségét igényelte pénzügyi piacainak fejlesztésében és szabályozásában, Nagy-Britannia pedig kínai beruházásokra számít olyan területeken, mint amilyen az energiaágazat és a gyorsvasúti hálózat kiépítése.

„Amennyiben Nagy-Britanniában ruházol be az európai piacra való bejutásra törekedvén, hídként használva Britanniát, (a kilépéssel) a hídfő szenved károsodást” – közölte Jao Ling, a kereskedelmi minisztérium kutatási központjának igazgatóhelyettese májusban, a minisztérium által kiadott lapban.

Diplomáciai források szerint Kína kódoltan nyújtott támogatást a maradáspártiak táborának, egy erős és egységes Európa mellett téve le voksát. Ilyen értelmű üzenetet adott át Hszi Csin-ping kínai elnök októberben David Cameron brit miniszterelnöknek, s ezt Vang Ji külügyminiszter megismételte a múlt hónapban.

„Kína közvetve azt üzeni, hogy Nagy-Britannia maradását kívánja az Európai Unióban” – közölte egy Pekingben dolgozó nyugati diplomata kínai hivatalos személyekkel folytatott beszélgetéseire hivatkozva.

S hogy ne maradjanak kétségek a pekingi álláspontot illetően, a kínai állami média kielemezte egy esetleges brit kilépés gazdasági és pénzügyi következményeit, feltéve azt a kérdést, hogy Nagy-Britannia miért köt ilyen kockázatokat egy szavazáshoz. A kínai FX678.com pénzügyi portál a múlt hónapban közzétett egy karikatúrát, amelyen az Európai Unió népei egy „Brit álmok”-ra elkeresztelt rakétának integetnek, s azt írta, hogy a „Brexit-referendum nem játék”. A portál arra figyelmeztetett, hogy a kilépéssel gyengülne a gazdaság és a font, s a hatás kisebb mértékben a világon is végighullámozna.

Kínában nem szokás kommentálni más országok belső ügyeit, ha csak annak nincs kínai vonzata. A média megvizsgálta azokat a pozitív lehetőségeket is, amelyek egy esetleges brit kilépéssel keletkeznének. A múlt hónapban a kínai központi bank China Money című magazinja azt írta, a kilépéssel Nagy-Britannia szabad kezet kapna arra, hogy szabadkereskedelmi megállapodást kössön közvetlenül Kínával, amely lehetőségeket kínálna kínai cégek számára Nagy-Britanniában, s fordítva. „A hatalmas kínai piac képes lenne kielégíteni a Brexit utáni Nagy-Britannia exportigényeit, az országok közötti együttműködés szélesedne és mélyülne” – írta a banki kiadvány.

Bár Kína és Nagy-Britannia kapcsolatainak története egyben az emberi jogok miatti viták és a volt brit gyarmat, Hongkong jövője miatti disputák története is, diplomaták azt mondják, hogy az exportra támaszkodó Kína értékeli Nagy-Britanniát mint a szabadkereskedelem erős pártolóját.

Nagy-Britannia az EU-n belül támogatja Kína piacgazdasági státusának elismerését, amely megkönnyítené Kína dolgát, amikor megpróbálja bejuttatni áruját az európai tömbbe és letörné a protekcionista intézkedéseket.

„Kína a szabadkereskedelem nagy támogatóját veszítené el az EU-ban Nagy-Britannia kilépésével. Kína nem akar egy olyan Európát, amelyet Franciaország és Németország ural” – mondta egy szintén Pekingben állomásozó nyugati diplomata. Pekinget ugyancsak aggasztja az Európai Unió bármiféle gyengülése, s ez bekövetkezne, ha az unió elveszítené második legnagyobb gazdaságát és harmadik legnépesebb államát. Diplomaták szerint Peking számára az Európai Unió létfontosságú az Egyesült Államok erejének ellensúlyozására.

Egy neve elhallgatását kérő kínai diplomáciai forrás szerint Kína arra számít, hogy a brit önérdek végül is győzelemre segíti a Cameron vezette bentmaradási tábort.

„A brit nép végül is a maradás mellett fog szavazni, mert ez szolgálja érdekeit. Egy távozás melletti döntés valószínűleg az Egyesült Királyság végét jelentené, mivel ezután Skócia elkerülhetetlenül a függetlenség mellett voksolna” – mondta a forrás.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »