Ez már a második rasszistázás a Kinder csokis reklám óta

Megsértette a világbajnok német labdarúgó válogatott egy tagját a legnagyobb parlamenten kívüli német párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) alelnöke, Alexander Gauland – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap.

FAS szerint Alexander Gauland a Berlinben született 57-szeres válogatott Jerome Boatengről a lapnak nyilatkozva hangot adott annak a véleményének, hogy a németek ugyan értékelik a nemzeti csapatban nyújtott teljesítményét, de ez nem jelenti azt, hogy nem idegennek érzékelik a Bayern München Bajnokok Ligája győztes, négyszeres német bajnok és háromszoros német kupagyőztes védőjét.

Alexander Gauland a német-ghánai családban született vallásos keresztény élsportolóról azt mondta: „az emberek jó labdarúgónak tartják, de nem akarnak egy Boatenget szomszédnak”.

A német labdarúgó szövetség (DFB) elnöke, Reinhard Grindel a FAS-nak azt mondta, hogy „egyszerűen ízléstelen” a sportoló és a nemzeti válogatott népszerűségét „politikai lózungok” sulykolására felhasználni. Többek között hozzátette, hogy Jerome Boateng sok fiatal példaképe. A válogatott menedzsere, Oliver Bierhoff úgy vélte, Alexander Gauland kijelentése nem igényel kommentárt, hiszen aki ilyesmit mond, az saját magát hitelteleníti.

A FAS munkatársai felkeresték azt a müncheni környéket, ahol Jerome Boateng a családjával él, és tapasztalataik alapján a szomszédság nem osztja Alexander Gauland véleményét. A labdarúgó „nagyon rendes és nem szállt el, a gyerekei is ide járnak a sarki óvodába” – mondta az utca egyik lakója. „Teljesen normális, nem is lehet rajta észrevenni, hogy celeb” – mondták egy közeli boltban, hozzátéve: büszkék arra, hogy Jerome Boateng a vásárlóik között van.

Thomas de Maiziere sportért is felelős belügyminiszter a reakciókról a Bild című online kiadásában vasárnap közölt összeállítás szerint azt mondta: minden német büszke lehet az olyan „csapattársakra, német állampolgárokra és szomszédokra”, mint Jerome Boateng. A „mintaprofi” sportoló a válogatott egyik legfontosabb „támasza”, és sokrétű társadalmi munkájával a pályán kívül is sokat tesz az „összetartásért országunkban, nem úgy, mint az AfD” – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Sigmar Gabriel alkancellár, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) elnöke a Bildnek azt mondta: sokan háborodnak fel Alexander Gauland „becsmérlő megjegyzése” miatt, amelyet idegenellenesnek neveznek, holott Jerome Boateng „nem idegen, hanem német”. Az AfD politikusának kijelentése azt mutatja, hogy nemcsak az idegenekkel van baja, hanem azzal is, ami „jó Németországban: a modernitással, a világra nyitottsággal, a liberalizmussal”, vagy „Gauland Afd-je Németország-ellenes is” – mondta az SPD elnöke.

Frauke Petry, az AfD társelnöke a Bildnek azt mondta, hogy „Gauland úr nem tudja felidézni, hogy tett-e ilyen kijelentést”. Hozzátette, hogy ő ettől függetlenül elnézést kér „Boateng úrtól azért a benyomásért, amely keletkezett”.

Alexander Gauland a Bildnek elmondta, hogy a FAS „rágalmazásával” ellentétben nem sértette meg Jeorme Boatenget, és eszébe sem jutna „leértékelni” az általa személyesen nem ismert sportolót. Hozzátette: csupán egy „bizalmas háttérbeszélgetésen” ismertette, hogy miként gondolkodnak egyesek, és nem tett kijelentéseket Jerome Boatengről.

A héten ez már a második botrány a német Nationalelf körül. A Kinder csokoládét gyártó Ferrero olasz édesipari vállalat 2016-os franciaországi Európa-bajnokság alkalmából kiadott limitált szériában lecserélte a a termék megszokott szőke fiúportréját a ghánai származású Boatengére, a török szülőktől származó Gündoganéra és a lengyel születésű Podolskiéra.

A német szélsőjobboldali, bevándorlás- és iszlámellenes Pegida mozgalom szimpatizánsai azonban a Facebookon felháborodtak az eddigi szőke kisfiú lecserélésén, a mozgalom baden-württembergi csoportja azzal tette ki a kinderes fotót, hogy „Semmi sem állítja meg őket. Tényleg meg lehet ezeket venni? Vagy ez valami vicc?”.

A posztot először elárasztották az olyan kommentek, miszerint Törökországban sem német gyerekek képeit teszik a Kinder csokira, akkor Németországban miért kell, majd miután többen elmagyarázták, hogy ez egy marketingkampány része, és a Nationalelf minden tagjának gyerekkori képével készült Kinder csoki, a többség megvédte a Ferrerót, mondván ha Boateng vagy Gündogan gólt szerez az Eb-n, akkor úgyis nemzeti hősök lesznek.

Az eredeti poszt szerzője végül visszakozott és azt írta, jobb, ha inkább nem válaszol, és sikerült egy méhkasba tenyerelnie a fotóval.

A Ferrero cég közleményt adott ki az ügyben, amelyben azt írták, szeretnének egyértelműen elhatárolódni az idegengyűlölet és a diszkrimináció minden formájától, és ezt nem tolerálják a saját Facebook-közösségükben sem.

MTI / Kitekintő

Friss hírek