A szerb elnök mandátuma egy év múlva jár le, már vannak utódjelöltek

Tomislav Nikolic szerb elnök mandátuma csak jövő májusban jár le, de az áprilisban tartott, előrehozott parlamenti választások utáni belpolitikai hangulatot kihasználva négy politikus máris bejelentette, hogy jövőre részt kíván venni a köztársasági elnöki pozícióért vívandó harcban.

Tomislav Nikolic többször is kijelentette, hogy jövőre ismét indulna az elnökválasztáson, szerinte ugyanis jól együtt tud működni az Aleksandar Vucic vezette kormánnyal, és még számos feladata van, amelyet szeretne megvalósítani, és amelyhez nem volt elég öt év. Elképzelései szerint őt az általa alapított, most pedig már Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Párt (SNS) jelölné.

A sajtóban viszont olyan találgatások is megjelentek, amelyek szerint az SNS nem Nikolicot, hanem az eddigi kormányalelnököt és építésügyi minisztert, Zorana Mihajlovicot indítaná, így akár Szerbiának is lehetne – történelme során először – női elnöke.

Az elnöki székbe vágyik Ivica Dacic, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke is, aki eddig a külügyminiszteri posztot töltötte be, az viszont még kérdéses, hogy az új kormányba egyáltalán bekerül-e, és ha igen, melyik tárcát kaphatná meg. A politikus az április 24-i választások kampánya közben ugyan elhárította az elnöki jelölésre vonatkozó kérdéseket, mondván, hogy előbb még a parlamenti választásokon kell megméretnie magát, korábbi kijelentései azonban arra utalnak, hogy jövőre ő is indul az elnökválasztáson.

Viszonylagos meglepetést okozott Rasim Ljajicnak, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt (SDPS) elnökének a néhány nappal ezelőtti kijelentése, miszerint ő is indulna az elnöki posztért, ugyanis a politikus évek óta csak koalíciós listán, nem önállóan indult a választásokon, és sajtóinformációk szerint minden lépését leegyeztette a miniszterelnökkel, most viszont ez nem történt meg. Rasim Ljajic a Vucic-kormányban eddig a kereskedelmi és idegenforgalmi tárcát vezette.

Vasárnap pedig az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) jelentette be, hogy a köztársasági elnöki posztra Vojislav Seselj pártelnököt fogják jelölni. Seselj korábban négy alkalommal indult elnökválasztáson, ám próbálkozásait nem övezte siker.

A hivatalos jelölésekre azonban még néhány hónapot várni kell, mivel Tomislav Nikolic mandátuma 2017 májusának elején jár le, az elnökválasztást várhatóan csak áprilisban rendezik meg.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »