Európai szintű biztonsági kérdés a brit EU-tagság

  • Az európai biztonság és stabilitás fenntartásához fűződő érdekek azt diktálják, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon.
  • A brit titkosszolgálatok két egykori legmagasabb rangú vezetője egy vasárnap megjelent cikkben az EU-ban való bennmaradás mellett érveltek.
  • Írásukban hangsúlyozták, hogy a közép- és kelet-európai EU-tagországokat is elsősorban a biztonság és a szabadság ígérete késztette az uniós csatlakozásra.

Írásukban hangsúlyozták, hogy a közép- és kelet-európai EU-tagországokat is elsősorban a biztonság és a szabadság ígérete késztette az uniós csatlakozásra.

Lord Jonathan Evans, a brit elhárítás (MI5) volt igazgatója és Sir John Sawers, a külső hírszerző szolgálat (MI6) előző vezetője a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapban kifejti azt a véleményét, hogy ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az unióból, az rendkívüli mértékben destabilizálná az egyébként is gazdasági bajokkal, migrációs válsággal küszködő, és „a feléledő Oroszországgal” szembesülő Európai Uniót.

Ez a rendszer igencsak különbözött attól, amelyben a szovjet tömb részeként sínylődtek, és Kelet-Európából nézve az Európai Unió a stabilitást, a szabadságot és a biztonságot jelentette azokkal az erőkkel szemben, amelyek visszahúzták volna ezeket az országokat a múltba – fogalmaz vasárnapi cikkében a brit titkosszolgálatok két volt vezetője.

Evans és Sawers szerint a hírszerzési és biztonsági együttműködés napi rutinja mellett az EU-tagságnak elsősorban az európai szintű geopolitikai stabilitás szempontjából van jelentősége. Nyugat-Európa békében töltött elmúlt évtizedei után könnyű elbizakodottá válni, és azt feltételezni, hogy ezt a békét soha senki nem fogja megzavarni.

A történelem azt sugallja, hogy ez veszélyes illúzió. Minden hibája és triviális, bosszantó vonásai ellenére az EU segítette elő, hogy Európában a békés együttműködés, az emberi jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság vált normává – írták a volt titkosszolgálati vezetők.

Nemrégiben a brit fegyveres erők egykori legmagasabb rangú parancsnokai is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, mert csak így tudja hatékonyan megvédeni magát a jelenlegi súlyos biztonsági kockázatoktól.

A The Daily Telegraph című konzervatív napilapban néhány hete megjelent közös levelet tizenhárom nyugalmazott főtiszt írta alá, köztük hat volt vezérkari főnök.   

A szerzők hangsúlyozták, hogy a NATO a brit nemzetbiztonság legfontosabb garantálója, de a másik, egyre fontosabb biztonsági pillér az Európai Unió. Európát egy sor súlyos biztonsági kihívás fenyegeti az instabil közel-keleti helyzettől az Iszlám Állam felemelkedésén át a feltámadóban lévő orosz nacionalizmusig és agresszióig. Nagy-Britanniának szembe kell szállnia ezekkel a kihívásokkal, akár tagja az EU-nak, akár nem, de az EU-tagság erősebbé teszi, mivel elősegíti a szoros együttműködést az európai szövetségesekkel – állt a brit hadsereg egykori katonai vezetőinek levelében.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »