Pásztor: Nem tervezünk együttműködni a DS-szel és az LSV-vel

A Vajdasági Magyar Szövetség a tartományi választások után egyáltalán nem akar együttműködni a Demokrata Párttal (DS) és a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával (LSV), közölte az RTV-nek nyilatkozva Pásztor István pártelnök.

A VMSZ elnöke azt mondja, nem láthatja előre a tartományi választások kimenetelét, de arra számít, hogy a voksolás után az erőviszonyok hasonlóak lesznek majd, mint köztársasági szinten, emiatt elég valószínűtlen, hogy egyáltalán lehetséges lesz egy olyan parlamenti többség kialakítása, mint amilyen az elmúlt 15 évben volt Vajdaságban, s amelyet a DS, az LSV és a VMSZ alkotott.

„Ami bennünket illet, a VMSZ nem áll készen egy ilyen politikai együttműködésre. A reális elképzelés az, hogy folytatjuk a két évvel ezelőtt elkezdett együttműködést a Szerb Haladó Párttal (SNS)” – mondta Pásztor a Vajdasági Rádió-Televízió vendégeként.

A kérdésre, hogy nem fél-e attól, hogy a leendő koalíciós partnerekről szóló álláspont ilyen világos megfogalmazása miatt elveszíthetnek bizonyos számú szavazatot, azt válaszolta „ez nem méricskélés kérdése, hanem a polgárok irányába mutatott tisztelet”.

„Egy csomó kérdést illetően konzervatív vagyok, s úgy vélem, az embernek mindig világosan és egyértelműen kell fogalmaznia, s ez a választási kampány esetében is fontos. Nemcsak az elszámolhatóságról és a jelenlegi helyzetről kell beszélnünk, hanem a jövőről is, s azt is meg kell mondanunk, hogy kivel képzeljük el a jövőt. Nem az a kérdés, hogy ez egy-két szavazattal többet vagy kevesebbet hoz nekünk, hanem itt arról van szól, hogy tiszteljük a polgárokat” – húzta alá a legnagyobb vajdasági magyar párt első embere.

Pásztor reményét fejezte ki, hogy a választások után hamar megoldják a tartomány pénzeléséről és hatásköreiről szóló vitás törvénnyel kapcsolatos kérdéseket is, s leszögezte, „ezt még a szerb Alkotmány bejelentett változtatásai előtt meg kell csinálni”. Véleménye szerint a jelen pillanatban nem az a fontos, hogy ki mit mulasztott el, hanem az, hogy miután mindkét parlament megalakult, ősszel megoldást találjanak erre a problémára, s már az új törvény szerint fogadják el a következő évi költségvetést.

Pásztor István nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a választások után ő marad-e a tartományi képviselőház elnöke. Mint mondta, ez nemcsak tőle vagy a VMSZ-től függ, hanem számos körülmény közrejátszik.

Azon állításokról beszélve, miszerint a választási kampány nagyon kockázatos és incidensektől hemzsegő lehet, Pásztor azt mondta, mindenkinek a jó kampánylégkör megteremtésére kell törekednie. Hozzátette, a politikai légkört soha nem egyetlen résztvevő alkotja, hanem mindig a többség viselkedésének a következménye.

„Szeretném, ha nem ismétlődne meg az, amit 2014-ben átéltünk. Úgy gondolom, a hangulat meglehetősen felfokozott, s teljesen biztos, hogy több személyes hangvételű mondat hangzik majd el, mint amennyit hallani akarunk. Én azon leszek, hogy a kapmány során a tettekre és a válaszokra fókuszáljunk, arra, amit a VMSZ biztos pontként jelent vagy kell, hogy jelentsen a politikai színtéren a jövőben” – szögezte le Pásztor István.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek