Szlovákia: az új kormányban is Fico osztja a kártyákat

Bár Közép-Európában a leggyakrabban a cseheket vádolják pragmatizmussal, a váratlanul sima és gyors szlovákiai kormányalakítás azt mutatja, hogy az állítólag romantikus és forróvérű szlovákoknak sincs szégyellnivalójuk a politikai üzletelés terén – írja Az új szlovák kormányban Fico osztja a kártyákat, minden kulcsfontosságú tárca a Smer kezében című jegyzetében a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

A formálódó kormánykoalíció négy pártjának – Smer, SNS, Most-Híd, Háló – nem lehet a szemére vetni, hogy meg akarnak egyezni. A szlovák nemzetiek természetes szövetségesei a Robert Fico vezette Smernek. „A magyar kisebbség képviselőinek, legyenek Szlovákiában vagy Romániában, mindig azt volt az érzésük, hogy kormányzati pozícióban kellene lenniük, mert úgy jobban tudják védeni választóik érdekeit” – vélekedett Martin Ehl, a szerző, a lap külpolitikai rovatvezetője. A Háló szerinte azért van a kormánykoalícióban, mert elnöke, Radoslav Procházka képtelen volt ellenállni Fico ajánlatának. Procházka ezért pártja szétesésével fizet.

A jobboldali kormány létrehozásának nagyon kicsi volt az esélye, ezért most is Fico oszthatja a kártyalapokat, bár valamivel nehezebben, mint az első, illetve második kormánya esetében.

„(Robert) Fico egyetlen komolyabb tárca közelébe sem engedte partnereit. Lucie Zitnanskának ráadásul kitűnő esélye van saját és pártja (Most-Híd) lejáratására az igazságügyi tárca élén, amelyet a szlovákok az államigazgatás egyik legproblematikusabb területének tartanak” – jegyezte meg a szerző.

„Mindezek alapján az a benyomás alakulhat ki, hogy a kedvezőtlen választási eredmény dacára Robert Fico kenyérre kente  partnereit. És rövidesen nagy élvezettel beléjük is harap” – zárja jegyzetét a Hospodárské Noviny.

Kitekintő / MTI

Friss hírek