Újabb taggal bővülne az Iszlám Állam elleni arab koalíció

  • Az Egyesült Arab Emírségek készen áll arra, hogy szárazföldi erőt küldjön Szíriába az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció tagjaként.
  • Anvar Gargas emírségekbeli külügyi államminiszter közleménye előtt néhány nappal Szaúd-Arábia is hasonló bejelentést tett.
  • „Olyan szárazföldi csapatokra gondolunk, amelyek mutatják az utat, kiképzéseket vezetnek és támogató erőként lépnek fel” – hangsúlyozta az államminiszter.


„Olyan szárazföldi csapatokra gondolunk, amelyek mutatják az utat, kiképzéseket vezetnek és támogató erőként lépnek fel” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindezeknek az erőfeszítéseknek természetesen amerikai vezetés alatt kell zajlaniuk.

Csütörtökön Szaúd-Arábia hadseregének szóvivője is bejelentette, hogy a sivatagi királyság eltökélt az Iszlám Állam legyőzésében, és ha a nemzetközi koalíciót alkotó országok védelmi miniszterei a szárazföldi bevetés szükségessége mellett döntenek majd közelgő brüsszeli találkozójukon, akkor Rijád kész ehhez katonákat felajánlani.

A két szövetséges, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek az arab világ gazdaságilag két legerősebb országa, és hadseregeik a régió legütőképesebbjei közé tartoznak. Mindkét Perzsa (Arab)-öböl menti állam a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló ellenzéket támogatja, és részt vesz a Washington vezette nemzetközi koalíció szíriai hadműveletében.

Szakértők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy különösen Szaúd-Arábia kapacitásai igencsak korlátozottak, hiszen Rijád vezeti azt az arab katonai szövetséget, amely Jemenben a nemzetközileg elismert Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök ellen harcoló és Irán támogatását élvező síita húszik visszaszorítása érdekében indított hadműveletet. Azaz csapatait már leköti egy konfliktus, s nincs jele, hogy ez utóbbi gyorsan megoldódhatna. A jemeni katonai akcióban egyébként az Egyesült Arab Emírségek is részt vesz.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »