Újabb taggal bővülne az Iszlám Állam elleni arab koalíció

  • Az Egyesült Arab Emírségek készen áll arra, hogy szárazföldi erőt küldjön Szíriába az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció tagjaként.
  • Anvar Gargas emírségekbeli külügyi államminiszter közleménye előtt néhány nappal Szaúd-Arábia is hasonló bejelentést tett.
  • “Olyan szárazföldi csapatokra gondolunk, amelyek mutatják az utat, kiképzéseket vezetnek és támogató erőként lépnek fel” – hangsúlyozta az államminiszter.


“Olyan szárazföldi csapatokra gondolunk, amelyek mutatják az utat, kiképzéseket vezetnek és támogató erőként lépnek fel” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindezeknek az erőfeszítéseknek természetesen amerikai vezetés alatt kell zajlaniuk.

Csütörtökön Szaúd-Arábia hadseregének szóvivője is bejelentette, hogy a sivatagi királyság eltökélt az Iszlám Állam legyőzésében, és ha a nemzetközi koalíciót alkotó országok védelmi miniszterei a szárazföldi bevetés szükségessége mellett döntenek majd közelgő brüsszeli találkozójukon, akkor Rijád kész ehhez katonákat felajánlani.

A két szövetséges, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek az arab világ gazdaságilag két legerősebb országa, és hadseregeik a régió legütőképesebbjei közé tartoznak. Mindkét Perzsa (Arab)-öböl menti állam a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló ellenzéket támogatja, és részt vesz a Washington vezette nemzetközi koalíció szíriai hadműveletében.

Szakértők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy különösen Szaúd-Arábia kapacitásai igencsak korlátozottak, hiszen Rijád vezeti azt az arab katonai szövetséget, amely Jemenben a nemzetközileg elismert Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök ellen harcoló és Irán támogatását élvező síita húszik visszaszorítása érdekében indított hadműveletet. Azaz csapatait már leköti egy konfliktus, s nincs jele, hogy ez utóbbi gyorsan megoldódhatna. A jemeni katonai akcióban egyébként az Egyesült Arab Emírségek is részt vesz.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »