Berényi: Az Új Szó lejárató kampányt indított az MKP ellen

Alattomos, megalapozatlan vádaskodásra épülő kampányt indított a Magyar Közösség Pártja (MKP) és annak elnöke ellen az egyetlen magyar nyelven megjelenő szlovákiai napilap, az Új Szó – jelentette ki Berényi József, az MKP elnöke kedden Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján.

Berényi József a felvidéki magyar párt rendkívüli sajtótájékoztatóján egyebek mellett egy, az Új Szó hasábjain „Maga felé hajlik Berényi keze” címmel megjelent írásra reagált. Ebben a lap kétségbe vonja bizonyos magyarországi támogatások odaítélésének objektivitását, és megkérdőjelezi annak a folyamatnak a szakmaiságát, amelynek eredményeként felvidéki szervezetek megkapták a magyarországi támogatással járó nemzeti jelentőségű intézmények státuszát, valamint az újság azt sejteti, hogy ezek a szervezetek a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) döntését viszontszolgáltatással hálálják meg az MKP-nak.

Az MKP elnöke szerint a rendkívüli sajtótájékoztatót azért hívták össze, mert szerinte a rendszerváltoztatás óta nem volt példa arra, hogy olyan „aljas és alattomos” támadást indítsanak a felvidéki magyar párt ellen, mint azt – mint mondta – most a „Most-Híd napilapja” tette, amely politikai célok érdekében visszaél monopolhelyzetével.

A nemzeti jelentőségű intézmények listájára a Máérten jelen lévő határon túli tagszervezetek tesznek javaslatot a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának felkérése alapján. Berényi hangsúlyozta: pártjuk mindig csak a helyi magyar közösséget szolgáló, arra pozitív hatást kifejtő, országos tevékenységű szervezeteket jelölt, annak alapján, hogy azok milyen tevékenységet folytatnak a közéletben, s ez már az érintett szervezetek listájából is egyértelmű.

Tavaly decemberben az MKP a következő felvidéki szervezeteket jelölte: a legnagyobb felvidéki magyar kulturális-közéleti szervezetet, a Csemadokot, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét (SZMPSZ), az egyetlen felvidéki magyar egyetemet, a révkomáromi Selye János egyetemet, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséget, a Fórum Kisebbségkutató Intézetet, a két felvidéki magyar színházat, a révkomáromi Jókai Színházat és a kassai Tháliát, a Pro Civis polgári társulást, a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségét, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségét, a Szlovákiai Magyar Írók Szövetségét, valamint a Szövetség a Közös Célokért Társulást.

„Amíg csak alpári módon minősítették a munkámat, azt elfogadtam, de az már tűrhetetlen, hogy olyan állításokat tesznek, mintha anyagi visszaélésekre került volna sor részemről” – jelentette ki Berényi, hozzátéve: fontolóra veszik, hogy az ügyben jogi lépéseket is tegyenek.

Kitekintő / MTI

Friss hírek