Napi tíz lejt költ a román kormány a menekültekre

Az eddigi háromról tíz lejre növelte a magukat eltartani nem tudó menedékkérők napi élelmiszeradagjára szánt pénzösszeget a román kormány.

A keddi ülésen elfogadott határozat a román menekültügyi eljárás számos részletét módosítja, hogy – a kabinet közleménye szerint – mindenben megfeleljen a vonatkozó európai irányelveknek. A jogszabály szerint a külföldi állampolgár védelmet igénylő kérelmét – a nála található iratokkal együtt – a bevándorlási hivatalhoz kell eljuttatni a  hatóságoknál való jelentkezésétől számított három napon belül.

A módosítások sorában olvasható, hogy a hatóságok „arányos kényszerítő erőt” alkalmazhatnak a menedékkérővel szemben, ha az nem hajlandó alávetni magát az előírt fényképezésnek és ujjlenyomatvételnek. Erre csak tanú jelenlétében kerülhet sor, akinek ezt aláírásával kell igazolnia az erő alkalmazásáról készítendő jegyzőkönyvben.

A kormányhatározat kitér arra, hogy a tolmácsok, illetve a menedékkérő származási országát ismerő „megbízható” szakértők igénybevételének költségeit a bevándorlási hivatal fedezi. Az élelmiszerre szánt napi tízlejes összeg mellett a menedékkérők további hat lejt kaphatnak naponta tömegközlekedésre és tisztálkodásra. Akiknek az elszállásolását az állam nem tudja megoldani az e célból kialakított menekültközpontokban, azoknak havi 450 lejt adnak albérletre. Nyári időszakban 67 lejes, téli időszakban pedig 100 lejes ruházkodási támogatást kaphatnak egy-egy alkalommal, a menedékkérőknek azonban csak akkor jár segély, ha nincs miből eltartaniuk magukat.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »