A grúz parlamenti többség az eddigi külügyminisztert jelölte a kormányfői tisztségre

Giorgi Kvirikasvili külügyminisztert jelölte a grúz parlament többsége a kormányfői tisztségre pénteken, miután a héten – nem egészen egy évvel a választások előtt – lemondott Irakli Garibasvili miniszterelnök.

A 48 éves Kvirikasvili a külügyi tárca vezetése mellett miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltött a kormányban. Jelölését az alkotmány értelmében benyújtják az államfőnek, és jóváhagyásra beterjesztik a parlamentbe.

A 2013 novemberében hivatalba lépett Irakli Garibasvili nem indokolta meg lemondását, de ellenzéki politikusok a lépést azzal magyarázták, hogy a Grúz Álom kormányzó pártszövetség jelentősen veszített a népszerűségéből, s ezért érezték szükségét a kormányfőváltásnak a jövő októberi parlamenti választások előtt.

Kvirikasvili azután lett miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter, hogy 2012-ben Bidzina Ivanisvili volt kormányfő Grúz Álom nevű pártszövetsége győzött a választásokon. 2015 szeptemberében nevezték ki külügyminiszternek. Karrierje nagy részében a pénzügyi és a bankszektorban dolgozott, 2006 és 2011 között a milliárdos Ivanisvili Cartu Bankjának vezérigazgatója volt.

Kvirikasvilinek be kell nyújtania az új kabinet névsorát a parlament elé jóváhagyásra, de elemzők nem várnak jelentős változásokat.

Az ellenzék a kormányt okolja a 3,7 milliós lakosságú dél-kaukázusi volt szovjet köztársaság növekvő gazdasági gondjaiért. Egy minapi közvélemény-kutatás szerint a kormánykoalíció népszerűsége a tavaly augusztusi 42 százalékról mostanra 18 százalékra esett vissza.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »