Migráció: a csehek is segítséget küldenek a görög határhoz

A cseh kormány hétfői döntése értelmében 25 rendőrt és 20 millió cseh korona (230 millió forint) összegű pénzügyi támogatást küld Macedóniába a migránsválság terheinek enyhítésére – közölte Martin Ayrer kormányszóvivő a CTK cseh hírügynökséggel.

A kormány egyúttal meghosszabbította a Szlovéniában szolgáló cseh rendőri alakulat mandátumát a jövő év végéig. A kontingens eredetileg csak január közepéig maradt volna.

„A Cseh Köztársaság továbbra is segítséget nyújt az országoknak megbirkózni a menekültáradat kihívásaival. Magyarországot és Szlovéniát követően Macedóniába is küldünk rendőröket, ahol a rendfenntartásban kell közreműködniük” – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

A múlt héten Macedónia segítséget kért Magyarországtól és a Cseh Köztársaságtól – közölte Martin Stropnicky védelmi miniszter, aki elmondta, hogy Szkopje a rendőrökön felül tárgyi segítséget is kért, így sátrakat és terepjárókat is, amelyeket Prága januárban küldhet a balkáni országba.

Az elmúlt hónapok során a menekültek többsége Görögországból Macedónián és a Balkánon keresztül igyekezett Szlovéniába eljutni, ahonnan az Európai Unió tehetősebb államai felé folytatják útjukat.

Kitekintő / MTI

Friss hírek