EU-csúcs: a menekültválság és a terrorizmus kérdése lesz a középpontban

  • Az Európát érintő menekültválság és a terrorizmus elleni küzdelem kérdése lesz a fő témája a tagországok állam-, illetve kormányfői csúcstalálkozójának.
  • A vita elsősorban a menekültáradat hatékonyabb kezelését célzó intézkedések megvalósításáról fog szólni.
  • A csütörtök esti munkavacsorán a Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő esetleges kilépéséről rendezett referendummal kapcsolatban felmerült kérdéseket fogják megvitatni.
  • A résztvevők később az Európai Unió klímapolitikájáról is fognak tárgyalni.

Az Európát érintő menekültválság és a terrorizmus elleni küzdelem kérdése lesz várhatóan a fő témája az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójának.

A december 17-18-i találkozó napirendjének első helyén szerepel a migráció kérdése, amelyről csütörtökön fog tárgyalni a 28 állam-, illetve kormányfőt tömörítő Európai Tanács.

A vita elsősorban a menekültáradat hatékonyabb kezelését célzó intézkedések megvalósításáról fog szólni. Az uniós vezetők át fogják tekinteni a hiányosságokat, és tárgyalni fognak a külső határok védelméről, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokról (hot spotok), valamint a menedékkérők regisztrációjáról, áthelyezéséről és visszaküldéséről.

Szakértők arra számítanak, hogy az Európai Tanács fel fogja szólítani a miniszterek tanácsát, mihamarabb vizsgálják meg az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó bizottsági javaslatot.

A csütörtök esti munkavacsorán a Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő esetleges kilépéséről rendezett referendummal kapcsolatban felmerült kérdéseket fogják megvitatni. A cél, hogy sikerüljön politikai megállapodásra jutni azokban az ügyekben, amelyek reformjáról a londoni kormány tárgyalni akar az unióval.

Pénteken az első napirendi pont a Gazdasági és Monetáris Unió elmélyítésének terve lesz. A vitán az Európai Központi Bank elnöke is jelen lesz.

Az Európai Tanács ezt követően „Az egységes piac fejlesztése: új lehetőségek a polgárok és a vállalkozások számára” című bizottsági közlemény alapján meg fogja vitatni az egységes európai piac kiteljesítésének kérdését, kitérve annak valamennyi dimenziójára.

A résztvevők később az Európai Unió klímapolitikájáról fognak tárgyalni. Külön kitérnek az ENSZ 21. klímakonferenciáján Párizsban aláírt megállapodásra is, de szó lesz egyebek mellett az energiaunióról, az energiafüggőség csökkentéséről és az energiaforrások diverzifikálásáról is.

Az uniós állam-, illetve kormányfők végül a terrorizmus elleni küzdelem kérdését vitatják meg. Várhatóan különös hangsúlyt fognak helyezni az információcsere fokozására, a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) létrehozására, a külső határok ellenőrzésére, a terrorizmus finanszírozása elleni fellépésre, a radikalizálódás megakadályozására és a harmadik országokkal folytatott együttműködésre.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a hét elején arról számolt be, hogy a mostani uniós csúcson fognak dönteni az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankciók meghosszabbításáról. Ez a hivatalos programban ugyan nem szerepel, uniós források szerint azonban pénteken várható döntés a büntetőintézkedésekről.

Kitekintő / MTI

Friss hírek