Újvidék: több mint 1200 gyűlöletgraffitit távolítottak el egy év alatt

Az újvidéki városi kertészet “anti-graffiti” csapata egy év alatt több mint 1200 gyűlöletet szító falfirkát távolított el az újvidéki épületek falairól.

A közvállalat adatai szerint a legtöbb falfirka horogkeresztet ábrázolt, valamint nemzeti és vallási türelmetlenséget szító feliratok voltak, de az utóbbi időben meglehetősen sok volt a migránsok elleni graffiti is.

Ivan Nožinić, a Gradsko zelenilo közvállalat szóvivője a 021 hírportálnak elmondta, az anti-graffiti csapatnak tíz tagja van és 24 órán keresztül figyelik a terepet illetve várják a polgárok, helyi közösségek vagy a kommunális rendőrség bejelentéseit. Hozzátette, a graffitik eltávolításával egyidőben edukatív tevékenységet is folytatnak, amelynek eredményeként a Stefan Stefanović utcában elkészült az Újvidék – a szeretet és a tolerancia városa elnevezésű falfestmény, s jó példaként említette a Vojvodina és a Kabel labdarúgó-klubokat is, amelyek megengedték, hogy a stadionok falát graffitiművészek kifessék.

A szóvivő elmondta, az akció kedvező fogadtatásra talált, s jó, hogy a helyi közösségek is bekapcsolódtak. Hozzátette, szükségük van a polgárok segítségére is, hiszen Újvidéken nincs olyan lakóépület, amelynek falán vagy lépcsőházában ne lenne valamilyen falfirka. A végső cél, hogy a város házfalairól eltűnjenek a gyűlöletkeltő feliratok, s ezek eltávolítása mindig elsőbbséget élvez.

Lévén, hogy közelednek a tartományi és helyhatósági választások, a közvállalat szóvivője arra szólította fel a politikai pártokat, hogy a kampány során tartózkodjanak a város elcsúfításától, különösen vonatkozik ez a falfirkákra és arra, hogy egyesek ilyenkor a politikai pártok plakátjaival tapétázzák ki azokat a helyeket is, ahová egyébként tilos plakátot elhelyezni.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »