Belgrád: több mint 14 ezer embert küldenek el a közszférából

Több mint 14 500 embert küldenek el a következő két hónapban a szerbiai közszférából – hozta nyilvánosságra a belgrádi kormány döntését a Večernje novosti című szerb napilap pénteken.

Valamivel több mint kilencezer embert elbocsátanak, mintegy 4600 pedig nyugdíjba vonul, de olyanok is lesznek, akiket a magánszektorba helyeznek át. Jelenleg több mint 514 ezren dolgoznak a közszférában.

A szerb kormány következő három évre vonatkozó pénzügyi stratégiája szerint 2016-ban összesen 35 ezerrel kell „karcsúsítani” a közszférán, azaz várhatóan február és december között további 20 ezer dolgozó marad munka nélkül.

A közszférában dolgozók számának csökkentése is része annak a Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között megkötött megállapodásnak, amelynek keretében tavaly novemberben 10-20 százalékkal csökkentették a közszférában dolgozók béreit, valamint a nyugdíjakat. A jó gazdasági mutatók miatt viszont a jövő évtől 1,25-4 százalékos, mérsékelt bér- és nyugdíjemelésre lehet számítani.

A belgrádi kormány ugyanakkor elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvény javaslatát. A tervezet 121,8 milliárd dináros (311,8 milliárd forint) hiánnyal számol. A 2015-ös tervezett deficit 191,3 milliárd dinár (490 milliárd forint) volt. A költségvetés tervezete szerint jövőre Szerbia 997,4 milliárd dinár (2553,3 milliárd forint) bevétellel és 1119 milliárd dinár (2864,6 milliárd forint) kiadással számolhat.

A következő évi költségvetés tervének kialakításakor figyelembe vették, hogy 2016-ban bruttó hazai termék várhatóan 1,75 százalékkal növekszik, míg az infláció eléri a 2,8 százalékot.

Az ideihez hasonlóan a jövő évi költségvetést is az IMF-fel kötött, egymilliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás figyelembe vételével alakították ki. A megállapodás értelmében az IMF Belgrádtól azt várja, hogy az csökkenti a költségvetési hiányt, valamint a GDP 76 százalékát kitevő államadósság mértékét.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »