Putyin: Oroszországot hátba döfték a terroristák támogatói

  • Az orosz vadászgép lelövésének súlyos következményei lesznek az orosz-török kapcsolatokra nézve – jelentette ki Vlagyimir Putyin.
  • Oroszországot hátba döfték a terroristák támogatói – vélekedett nyilatkozatában az orosz elnök.
  • Putyin szerint az orosz gép semmiképpen sem veszélyeztette Törökországot.
  • A török vezérkar nyilvánosságra hozta a repülési adatokat.
  • A NATO rendkívüli tanácskozást tart.
  • Egy szíriai lázadócsoport azt állítja, hogy az egyik orosz pilóta meghalt.

Az orosz vadászgép lelövésének súlyos következményei lesznek az orosz-török kapcsolatokra nézve – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szocsiban.

Oroszországot hátba döfték a terroristák támogatói – vélekedett nyilatkozatában az orosz elnök. Közölte, hogy a Szu-24-es orosz vadászgépet egy török F-16-os vadászgép lőtte le levegő-levegő rakétával.

Putyin szerint az orosz gép semmiképpen sem veszélyeztette Törökországot, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletet hajtott végre. Az orosz elnök hozzátette azt is, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek a terroristák kezén lévő területekről irányultak Törökországba.

Moszkvában bekérették a védelmi minisztériumba a török katonai attasét.

A török vezérkar nyilvánosságra hozta a repülési adatokat

A török hadsereg vezérkara nyilvánosságra hozta kedden a török légierő által lelőtt Szu-24-es orosz harci gép repülési adatait, amelyeket a török radarrendszerek rögzítettek.

Ezek szerint a Szu-24-es Kizildag szíriai hegyvidéki területen –  a török határtól 11,5 kilométerre –  csapódott földbe. A gép a Hatay szíriai tartomány délkeleti részén, nyugati irányban lépte át a határt, és mintegy négy kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe, öt kilométert tett meg Törökország területén. Ebben térségben a határvonal keskeny öbölszerű nyúlványt képez. A török vezérkar egy térképen tüntette fel, hogy merre repült a gép. A térképet a Törökország moszkvai nagykövetsége átadta a TASZSZ hírügynökségnek is.

A NATO rendkívüli tanácskozást tart

A NATO Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután a török-szíriai határ közelében lelőtt orosz vadászbombázó ügyében – jelentették be Brüsszelben. A tanácskozás 17 órakor kezdődik.

Korábban az észak-atlanti szövetség egy meg nem nevezett tisztségviselője azt közölte, hogy a NATO figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és állandó kapcsolatban áll a török hatóságokkal.

Török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, és a török légierő – mielőtt lelőtték – öt percen belül tízszer figyelmeztette erre az „ellenséges” gép legénységét, s távozásra szólította fel. Oroszország szerint a gép nem sértette meg a török légteret, végig szíriai terület felett volt.

Egy török kormányzati forrás nem sokkal később a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a gép lelövése nem egy meghatározott ország ellen irányult. A lépéssel jelezni kívánták, hogy Törökország megvédi területi szuverenitását – tette hozzá.

Egy szíriai lázadócsoport azt állítja, hogy az orosz pilóta meghalt

Egy szíriai lázadócsoport videófelvételt küldött Reuters hírügynökségnek, amelyen a szíriai-török határnál kedden lelőtt orosz gép pilótája látható, aki a földön fekszik mozdulatlanul, súlyos sérülésekkel.

Az egyik lázadó szerint a pilóta halott.

A szóban forgó személy nem tett említést a lelőtt orosz gép másik pilótájáról, aki ugyancsak katapultált.

A másik pilótának egyelőre nyoma veszett.

Kitekintő / MTI

Friss hírek