Orosz harci repülőt lőtt le a török légierő

  • Törökország lelőtt egy orosz vadászbombázót, arra hivatkozva, hogy az megsértette a NATO-tagállam légterét.
  • A Kreml Ankarával ellentétben állítja, hogy a Szu-24-es mindvégig Szíria légterében tartózkodott.
  • A gép személyzetét orosz helikopterek keresik Szíriában.
  • Az orosz légierő korábban is berepült török területre, Ankara pedig már akkor figyelmeztette Moszkvát, hogy legközelebb lőni fog.

A török légierő az első jelentések szerint kilőtt egy azonosítatlan katonai repülőgépet a török-szíriai határ közelében november 24-én – adta hírül a Conflict News a török Haberturk nyomán.

A török hatóságok állításuk szerint többször is – öt percen belül tízszer – figyelmeztették a gépet, hogy megsértette a légteret. A repülőt nem a földről, hanem a török légierő F-16-os vadászgépe hatástalanította.

A repülő szíriai területen zuhant le Latakia tartomány Yamadi települése közelében. Mindkét pilóta katapultált, egyiküket a helyi erők elfogták.

A lezuhant Szuhoj Szu-24-es vadászbombázót először senki nem vállalta magáénak. Az orosz védelmi minisztérium nem sokkal később megerősítette, hogy a gép az orosz légierő kötelékébe tartozik. Szerintük a vadászbombázó végig a szíriai légtérben tartózkodott.

Törökország konzultálni fog a NATO és az ENSZ hivatalnokaival a szíriai határmenti fejleményekről.

Oroszország és Törökország között eddig is feszült volt a viszony, miután az oroszok beléptek a szíriai háborúba, keresztülhúzva ezzel a török stratégiát a szíriai beavatkozásban. Putyin korábban blokkolta a török kamionforgalmat, Erdogan pedig az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállítóról azt nyilatkozta, hogy „nem tudja elítélni a gép felrobbantásáért az ISIS-t, mert ez természetes következménye az orosz beavatkozásnak Aszad oldalán”.

Sándor Krisztián

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »