Románia: a pártok előrehozott választásokat vagy szakértői kormányt javasoltak

A parlamenti pártok előrehozott választásokat vagy szakértői kormányt javasoltak, de nem akarnak politikusokból álló kormányt, és senki sem nevezett meg kormányfőjelöltet – összegezte Klaus Johannis román államfő a parlamenti pártokkal lezajlott egyeztetések első fordulójának tapasztalatait pénteken.

Az elnök azt mondta: a pártok vezetői megértették, hogy többről van szó, mint egyszerű kormányváltásról, mert az utcákon tüntető emberek sokkal mélyebb reformot, az egész politikustársadalom megtisztulását követelik. Kifejtette: a tüntetők a politikához való hozzáállás változását akarják, tisztességet, komolyságot, megoldásokat és átláthatóságot.

A konzultációsorozat ezért jövő héten is folytatódni fog egy mindenki által elfogadható minimális kormányprogram felvázolása érdekében. Az államfő üdvözölte, hogy a pártok nyitottságot tanúsítottak” a társadalom által elvárt megoldásokkal szemben.

Klaus Johannis – a román kormányalakítások törtétében először – a parlamenti pártokon kívül a civil társadalom és az utcán tüntetők képviselőivel is egyeztetni akart, mielőtt megnevezi miniszterelnök-jelöltjét. Az elnök pénteken a civil szféra húsz küldöttével is tanácskozott, akik korrupt politikusok nélküli, feddhetetlen, szakmai érdemek alapján kinevezett kormányt kértek tőle.

A civilek a politikustársadalom megtisztítását, a törvényhozói kiváltságok eltörlését szorgalmazták, valamint azt, hogy a parlament ne akadályozza többé a tagjai ellen kezdeményezett bűnvádi eljárásokat. Igénylistájukon vezető helyen szerepel a politika kivonulása a közigazgatásból, az állami intézmények demilitarizálása, valamint a hivatalok vezetőinek szakmai és nem politikai érdemek szerinti szelekciója.

A civil szervezetek képviselői az államfővel folytatott párbeszéd rendszeresítését és intézményes keretbe foglalását kérték.

Az elnök egyetértett azzal, hogy a politikustársadalom eljátszotta hitelét, ugyanakkor arra figyelmeztette beszélgetőpartnereit, hogy „nem elég az utcán kiabálni”, a jogos bírálatokat megfogalmazók politikai szerepvállalására, aktivizálódására van szükség.

Victor Ponta eddigi kormányfő szerdán mondott le hivataláról a múlt heti bukaresti tűzvész miatt indult nagyszabású tüntetéssorozatra hivatkozva. Bukarestben és az ország nagyvárosaiban kedden kezdődött tüntetéssorozat, amelynek résztvevői a közélet megtisztulását, a kompromittálódott politikusok eltávolítását, a korrupció megfékezését követelik.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »